Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 17 novembar 2013 17:17

Viktorijini krunasti golubovi najveći golubovi na svijetu

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Viktorijin krunasti golub (Goura victoria) je prelijepa vrsta golubova karakterističnih po svojoj sivkasto-plavoj boji, ali i po perju na glavi (kruni) po kojem su i dobili ime. Visoki kao ćurke (65 -80 cm), teški i do 3,5 kg, smatraju se najvećom preživjelom vrstom golubova na Zemlji. Obzirom da žive u gustim džunglama Indonezije i Papua Nove Gvineje, o njihovom životu u prirodi se zna jako malo. Pored toga što se značajno izgledom razlikuju od golubova koje viđamo u gradovima, Viktorijini krunasti imaju i karakterističan zvuk koji podsjeća na onaj koji dobijamo duvanjem u praznu staklenu bocu. Žive u manjim jatima, a iako mogu letjeti, većinu vremena provode na tlu gdje grade i gnijezda.

Viktorijini krunasti golubovi su monogami, što znači da njihov partnerski odnos traje cijeli život. Mlade donose na svijet jednom godišnje, a u ranoj fazi ih hrane mlijekom (kao i sisari). U ptičijem svijetu, ovakav način hranjenje je karakterističan samo za golubove i flamingose.

Nažalost, ove prekrasne ptice su kategorizovane kao ‘ranjiva vrsta’ jer njihova populacija jako brzo opada zbog lova i gubitka staništa. Oni se love iz više razloga: hrana, sport i ilegalna prodaja. U područjima naseljenim ljudima gotovo su potpuno nestali, ali se vjeruje da je populacija još uvijek zdrava u džunglama Nove Gvineje.

pixelizam.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish