Get Adobe Flash player

 


subota, 02 novembar 2013 17:23

Golubovi prepoznaju ljudska lica

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Zeleni golubovi za ružičastim vratom su posebna vrsta golubova koji mogu samo da se vide na jugoistoku Azije u djelovima Kambodže, Indonezije, Malezije, Mijanmara, Filipina, Singapura, Tajlanda i Vijetnama, osim ako nisu u zatočeništvu. Iako im u nazivu stoji da su zelene i ružičaste boje, na njihovom perju mogu da se vide skoro sve dugine boje. Pripadaju porodici zelenih golubova. Ispostavilo se da vrane nisu jedine ptice koje imaju ružna sjećanja. Golubovi su takođe sposobni da zapamte ljude koji su ih maltetirali. Srećom, golubovi nisu zlopamtila kao vrane, ali kad golub jednom prepozna čovjeka kao pretnju, izgleda da ne postoji način da ga ubijedite u suprotno. Ovo je zaključak eksperimenta koji su sproveli istraživači na Pariskom Univerizitetu. Naime, tim istraživača nije sproveo eksperiment na golubovima koji su uzgajani u laboratorijskim uslovima, već na divljim golubovima koji nisu posebno trenirani, a koji su pokazali nevjerovatan talenat prepoznavanja ljudskih lica.

Eksperiment se sastojao u sljedećem: Dvije učesnice u eksperimentu, koje vrlo liče, otišle su u park. Jedna od njih je potpuno ignorisala golubove, a druga je konstantno pokušavala da ih otjera iz parka. Nakon izvesnog vremena, obije bi se vratile u park, ali ih tada nisu dirale. Eksperimentatori su ovo ponavaljli nekoliko puta, a u par navrata su zamijenile odeću, ne bi li zbunile golubove. Međutim, ispostavilo se da su golubovi odmah prepoznavali onu koja ih je jednom maltretirala, i bježali od nje.

Istraživači pretpostavljaju da su golubovi razvili tu sposobnost zbog života među ljudima, da bi na taj način mogli da prepoznaju potencijalnu pretnju.

Golubari znaju da golubovi koji su uzgajani u Belgiji i trenirani za trke se smatraju najbržim na svijetu, i kod njih su veoma traženi. Ipak jedan golub koji je dobio ime po najbržem trkaču na svetu - Bolt, postao je najskuplji letač na svijetu. Golub Bolt je dostigao vrijednost od 310.000 evra na aukciji koja je održana u Belgiji. Tako je na aukciji belgijski uzgajivač golubova Leo Heremans prodao cijelu svoju kolekciju golubova prezicnije 530 ptica za 4,3 miliona eura.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish