Get Adobe Flash player

 


petak, 11 oktobar 2013 17:13

Plavonogi Bobi neobičan udvarač

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Plavonogi Bobi je jedna od najčudnovatijih ptica koje možete da sretnete u prirodi. Počnimo samo od njegovog imena : Bobi, koje je nastalo od španske riječi Bobo, koja znači ''glup'' ili ''klovn''. Ovo ime su dobile zbog njihovog komičnog i pomalo nespretnog ponašanja prilikom manevrisanja na kopnu. Takođe se smatraju malo luckastim zbog svoje neustrašivosti, a pogotovo zbog načina na koji mužjaci zavode ženke. Mužjaci ovih ptica imaju dosta slično ponašanje kao i nespretni muškarci koji pokušavaju da osvoje djevojku svojih snova praveći budalu od sebe. Prvo se isprse, zabace krila na leđa i zvižde (da, doslovno zvižde) ženkama koje prolaze pored njih. Pri tome izbace svoje plave ''noge'' i tako paradiraju satima, sve dok ne skrenu pažnju jedne ženke na sebe. Naravno, oni sa ''najplavijim nogama'' najbrže pronađu partnera. Kada se zavodničko paradiranje, hvaljenje plavim nogama i zviždanje završi, i kada napokon pronađu svog partnera Plavonogi Bobi uglavnom ulaze u monogami način života.

Često će mužjak i podizati jednu – pa drugu nogu ispred ženke, šireći krila i dižući vrat u nebesa, dok stidna ženka pri tome sakriva glavu ispod krila.

Plavonogi Bobi žive između 15-20 godina, narastu do 90 cm sa rasponom krila do 1,5 metara. Naseljavaju nekoliko lokacija Istočnog Pacifika, uglavnom stjenovite predjele, a najviše ih je nastanjeno na Galapagosu, gdje se procjenjuje da ima oko 20.000 parova.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish