Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 16 septembar 2013 19:16

Zatvorena fabrika koja je zagadila Bajkalsko jezero

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Jedna ruska fabrika za preradu celuloze za koju se godinama tvrdilo da teško zagadjuje Bajkalsko jezero u Sibiru - najveći rezrvoar slatke vode na svijetu, zatvorena je, a 800 radnika biće otpušteno još ove nedelje, objavila je danas uprava fabrike. Ogromna fabrika, izgradjena 1960-ih godina na južnoj obali jezera, "obustavila je rad", rekao je šef sindikata, Jurij Nabokov. Fabrika je bila zatvorena 2008. godine, ali je posle talasa protesta 2010. godine Vladimir Putin, tada premijer Rusije, naredio njeno ponovno otvaranje. Ekolozi su se dugo borili za zatvaranje oronule fabrike koja je glavni poslodavac u Bajkalsku, gradu sa 13.000 stanovnika.

Direktor fabrike Aleksandar Ivanov rekao je agenciji RIA-Novosti da će 780 radnika fabrike papira biti otpušteno u srijedu. Oko 700 ljudi nastaviće da radi u energani fabrike da bi se obližnji grad snabdijevao toplom vodom i imao grijanje.

Ruske vlasti su godinama raspravljale o budućnosti grada i fabrike, ali nisu pripremile nikakav program za one koji su do sada imali posao, rekao je sindikalac Nabokov. "Nema drugog preduzeća u gradu. Postoji svega stotinak ponuda za posao, sve za nekvalifikovane i slabo plaćene poslove", rekao je on.

Uključen 1996. godine na listu baštine svijeta UNESCO, Bajkal koji sadrži 20 odsto slatke vode svijeta, najdublje je jezero na Zemlji i najveće u Evroaziji.

Po nevladinoj organizaciji "Ekološki pokret Bajkala", vlasti tek moraju da odluče šta će učiniti sa otrovnih šest miliona tona celuloznog otpada, pomiješanog sa hlorom, koji se gomilao decenijama.

zelenasrbija.rs

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish