Get Adobe Flash player

 


utorak, 10 septembar 2013 18:35

Strawberry bijela jagoda

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Kada se kod nas spomenu jagode, odmah se pomisli na crveno obojene plodove karakteristicne arome. Malo je poznato da postoje i bijele jagode, drugacije ne samo po boji, vec i po ukusu koji podsjeca na ananas. Dobro podnose sjenovita mjesta. Redovna berba pospješuje stvaranje novih plodova i produžava plodonošenje. Preporucuje se kao pomocno ljekovito sredstvo protiv dijareje i nekih kožnih oboljenja, a prave se veoma traženi losioni za njegu kože, posebno za uklanjanje fleka i opekotina nakon suncanja.

Voće porijeklom iz Južne Amerike pronašli su holandski farmeri, a mogu se uzgajati u staklenim baštama. Ukusom i mirisom ove jagode više nalikuju na ananas. Manje su od domaćih crvenih jagoda. Kada dovoljno poraste plod, jagode postaju bijele sa sitnim crvenim sjemenkama i izuzetno su ukusne. Zbog ukusa koji podsjeća na ukus ananasa, jagode su u Engleskoj nazvane "pineberry" (pineapple-ananas, strawberry-jagoda).

Stvorene su u Evropi, još u 18. vijeku, ukrštanjem americke divlje jagode sa cileanskom. Poznata sorta je „Alpina“ ili šumska jagoda. Najviše se gaje u Americi, gdje su, zahvaljujuci neobicnom ukusu, nezaobilazni sastojak nekih ekskluzivnih poslastica.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish