Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 01 septembar 2013 15:15

Tajanstveni morski konjić

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Kod ove vrste ribe, mužjak je taj koji nosi i "rađa" mlade - naime, ženke u njegovu "torbicu" sa prednje strane tijela (slično "torbi" koju ima kengur) polažu jajašca u vrijeme parenja, a zatim se, nakon perioda njihovog razvoja, iz "tatine" torbe rađaju živi mladunci. Ženke pritom nemaju nikakvog udjela u cijelom procesu nakon polaganja jajašaca, tako da je mužjak morskog konjica zapravo "majka" svojim mladuncima. Danas u svijetu postoji oko 50 vrsta morskih konjica. Po veličini su različiti, i dugi su od 5 do 30 cm. Morski konjici se mogu vidjeti samo tokom ljeta. Niko za sada ništa ne zna o njihovom životu u vrijeme zimskih dana.

Morski konjic, jedna od najneobičnijih vrsta riba, ne samo što izgledom ne podsjeća na ribu, već ima i neobičan način razmnožavanja. Glava mu liči na glavu ponija. Umjesto krljuštima, cijelo mu je tijelo pokriveno koštanim pločicama i rožastim bodljama. A rep mu je kao kod zmije.

Morski konjic stvarno nema mnogo sličnosti sa ribama. On jednostavno obavije svoj dugački rep oko neke morske biljke, da ga vodena struja ne odnese. A kad zapliva, kreće se vertikalno kroz vodu, i to pomoću jednog jedinog peraja smještenog na leđima. Usta morskog konjica završavaju se nekom vrstom cjevastog kljuna kojim usisava hranu. Za razliku od svih ostalih vrsta riba, ima jasno izražen vrat i pokretljivu glavu koja liči i po držanju na glavu konja i koja sa trupom konjica čini skoro prav ugao.

Morski konjici se mogu naći skoro u svim toplijim morima. Hrana im se uglavnom sastoji od malih morskih životinjica ili jaja drugih riba. Morski konjic nikad neće pojesti uginulu životinju.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish