Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 26 avgust 2013 18:59

Foke

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Foke čine jednu od četiri grupe sisara koji su nekada živjeli na kopnu. Tokom 50 miliona godina, one su se prilagodile životu u moru, ali su za razliku od kitova i delfina, zadržale su pokretljivost na tlu. Postoje dvije glavne grupe. Razlikuju se po tome što jedna ima uši spolja, a druga je na prvi pogled bez njih. Razlika između njih jeste u zadnjim perajima. Prave foke ("bez ušiju") imaju oba zadnja peraja spojena sa repom, mada se zbog takvog repa teže kreću po kopnu. Foke sa ušima imaju razdvojena zadnja peraja što im olakšava hod na kopnu. Pored foka koje nastanjuju topla mora, postoje i polarne foke, koje nastanjuju obale Arktika i Sjevernog mora.

Krzno im je dugačko, gusto i bijelo i česta su meta Eskima koji ih love zbog ukusnog mesa koje jedu i krzna, od kojeg prave odjeću.

Kao i svi morski sisari, i foka dobro roni, a organizam joj je prilagođen dugom boravku pod vodom. Količina kiseonika u krvi i mišićima omogućava foki da ostane pod vodom i do 70 minuta neprekidno.

Kretanje foka duž obale nije neuobičajena pojava. Foke koje imaju krzno pripadaju porodici foka sa ušima. To je najveća od devet vrsta foka sa krznom koje žive i pare se isključivo na zapadnoj obali južne Afrike. Hrane se jastozima, lignjama i krabama, kao i ogromnim količinama morske ribe. U hvatanju ribe su veoma vješte, ali ponekad ipak prate ribarske brodove opremljene sonarom. Kada ribari obave svoj dio posla i nađu ribu, foke žure da priđu jatu prije nego što se spušte mreže.

Na početku sezone parenja mužjaci imaju oko 300 kilograma. U tom razdoblju najvažnije im je da zauzmu što veću teritoriju, jer ubrzo poslije njih dolaze ženke koje će na svijet donijeti mladunce začete prije godinu dana. Posebno je zanimljivo što su one samo sedam dana poslije rađanja mladunaca spremne za parenje i to čine sa mužjakom u čiji su prostor došle da se okote. Mužjaci olakšavaju ženkama boravak, brinu o mladuncima i ni u jednom trenutku ih ne ostavljaju same. Tokom ovog perioda mužjaci izgube i do 100 kilograma tjelesne težine.

Život foka nije lak. Love ih zbog krzna i mesa, a ni ribari ih ne vole, iako nikada nije dokazano da foke ugrožavaju jata riba.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish