Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 19 avgust 2013 19:22

Jastog zanimljivosti

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Jastog je jedini je rak koji nema kliješta. Stručnjaci sa Univerziteta „Nju Bransvik“ tek nedavno su pronašli način kako da odrede starost jastoga – prstenovi rasta kod ovog raka nalaze se na produžecima na kojima su im postavljene oči i na strukturama nalik zubima, koje služe za drobljenje hrane. Zanimljivo je da je jedan od 50-100 miliona jastoga  dvobojni. Jedna strana ima tipičnu tamno braon boju, dok je druga plava, narandžasta ili crvena. Ovakvi jastozi su hermafroditi tj imaju i muške i ženske polne organe. Niko, međutim, nije znao koliko jastozi mogu da žive. Neki su procjenjivali da mogu da dostignu i više od 100 godina

Džinovski jastog ulovljen u blizini Kornvola - dugačak više od pola metra i težak oko 5,5 kilograma. Do sada se vjerovalo da, kada jastozi, škampe i krabe prolaze kroz proces „presvlačenja", odnosno kada odbacuju stari oklop i dobijaju novi, tada odbacuju i sve djelove tijela na kojima bi mogli da budu zabilježeni godišnji prstenovi koji ukazuju na starost.

 

Budisti u akciji spasavanja jastoga

Grupa od oko 30 tibetanskih budista odlučila je prije dvije godine da otkupi 534 živa jastoga i spase ih od okrutne sudbine. Jastozi su skup i popularan specijalitet, koji se sprema na surov način: oni se živi kuvaju u vreloj vodi. Budisti su pratili ribarski brod iz sjevernog Masačusetsa koji je upecao jastoge i kupili ih. Oni su zatim rakove poprskali osvještanom vodom, skinuli poveze sa njihovih kliješta i jednog po jednog ih vratili u more.

Oslobađanje jastoga je bilo zakazano za treći avgust, kada je obilježen tibetanski praznik Dan okretanja točka, odnosno godišnjica prve Budine propovijedi. Taj praznik budisti proslavljaju čineći razna dobra djela, a naročito spasavanjem životinja.

Najveći neprijatelji jastoga su čovjek, hobotnice i velike predatorske ribe poput kostoroga.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish