Get Adobe Flash player

 


petak, 16 avgust 2013 18:46

"Svijet iznevjerio planetu" - naftaši krče i Jasuni

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Naftne kompanije će ipak ući u amazonski nacionalni park Jasuni, koji se smatra za oblast Zemlje sa najvećim biodiverzitetom, jer je Ekvador nakon izostanka podrške iz svijeta morao da odustane od svog ambicioznog plana zaštite ovog jedinstvenog parčeta naše planete. Predsjednik Ekvadora Rafael Koreja objavio je da mora da odustane od plana bez presedana, koji je predviđao da bogate države praktično plate njegovoj zemlji da ne dozvoli velikim kompanijama naftne bušotine i krčenje tog dijela kišne šume Amazona. 

Koreja je namjeravao da ubijedi svjetske moćnike da daju injekciju njegovoj ekonomiji i tako "pokriju" sredstva, koja bi Ekvador inače morao da potraži kroz dozvole naftašima za eksploataciju zemljišta u "plućima planete".

Ipak, iako je očekivao 3,6 milijardi dolara za kompenzaciju moratorijuma na naftu, on je uspio da prikupi tek 13 miliona dolara u donacijama i oko najavljenih 116 miliona u zalozima.

"Svijet nas je iznevjerio. Svjedoci smo ogromnog licemerja i to licemerja nacija koje najviše zagađuju okolinu i imaju najveće emisije gasova. Nismo mi tražili milostinju od svijeta, već podjelu odgovornosti u trenucima kada smo suočeni sa klimatskim promjenama", rekao je Koreja u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

Koreja je svoj plan predstavio 2007. godine, a predložen presedan u dotadašnjoj borbi protiv globalnog zagrijevanja, pozdravili su borci za zaštitu životne sredine širom svijeta.

Tada je saopšteno da bi projektovanu zaradu od desetogodišnje eksploatacije nafte (oko 846 miliona barela) od 7,2 milijarde dolara po pola kompenzovali Ekvador i svjetski donatori, čime bi bila spriječena emisija od oko 410 miliona tona ugljen-dioksida u atmosferu planete.

Međutim, poziv na stvaranje fonda kojim bi bogatije države pomagale siromašnijim i nerazvijenijim i tako im praktično snizile cijenu očuvanja životne sredine, nije naišao na veliki odziv na adresama na kojima ima sredstava.

"Potpisao sam dekret kojim se Jasuni-ITT fond likvidira i time stavljamo tačku na ovu inicijativu", rekao je Koreja.

Sada Koreja kaže da će morati da dozvoli bušenje na jednom procentu teritorije Jasunija, i to iz odgovornosti prema svom narodu, naročito najsiromašnijim građanima Ekvadora. U narednim danima biće raspisani tenderi za koncesije.

"Ovo je bila revolucionarna ideja, perfektna logika. Ideja je donosila veliku, suštinsku promjenu u načinu upravljanja prirodnim resursima i borbi protiv klimatskih promjena. Ona je predviđala transfer resursa iz najbogatijih zemalja, koje su i najveći zagađivači, u siromašnije zemlje. Međutim, desilo se suprotno i to zato što SAD, Velika Britanija i drugi mogu da neometano i bez ikakve nadoknade koriste dobra koja Amazon stvara za sve nas, i zato nisu osjetili potrebu da bilo šta pruže", rekao je još prije godinu dana Koreja za "Gardijan".

 

Jasuni - rekorder među rezervatima biosfere

 

Jasuni je nacionalni park površine 9,820 kvadratnih kilometar

stručnjaci ga smatraju za mjesto sa najvećim biodiverzitetom na planeti Zemlji

Dio je Uneskovog programa "Čovjek i biosfera" u kom je stvorena mreža zaštićenih područja nazvanih "rezervati biosfere"

U prvom satu boravka u Jasuniju, projsečan čovek vidi više životinjskih i biljnih vrsta nego u dosadašnjem toku svog života

jedan hektar u Jasuniju sadrži više vrsta drveća nego cijela Severna Amerika

u parku postoji rekordnih 150 vrsta vodozemaca i 121 vrsta gmizavaca, a iako zauzima samo 0,15 odsto površine šume Amazona, u njemu živi trećina registrovanih vrsta vodozemaca i gmizavaca

u parku živi više od 100.000 vrsta insekata, 596 vrsta ptica, 382 vrste riba

u parku živi 43 endemske vrste kičmenjaka i više stotina endemskih biljnih vrsta

Jasuni je dom nekoliko domorodačkih plemena

b92.net

1 Komentar

  • Link komentara Mudri nedjelja, 18 avgust 2013 19:19 Napisano Mudri

    nafta busi gdje ekoloska svijest ne sprijecava..

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish