Get Adobe Flash player

 


srijeda, 31 jul 2013 18:51

Kameleon majstor za kamuflažu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Kameleoni se od svih ostalih guštera razlikuju ne samo po dugačkom jeziku, nego i po još nekim, veoma neobičnim, osobinama njihovog tijela. Trup kameleona je bočno spljošten, a sa leđa i trbušne strane nalaze se brazde sa oštrim ivicama. Oni nemaju vrat, glava im je ćoškasta, a jezik, dugačak desetak centimetara, drže uvijen u ustima dok ne krenu u napad na plijen. Kameleoni potiču iz šuma bogatih kišom u tropskoj Africi. Žive na drveću i u grmlju i samo izuzetno, kada traže vodu ili polažu jaja, silaze na zemlju. Jedini izuzetak u tome je obični kameleon, stanovnik pustinjskih predjela sjeverne Afrike koji živi na zemlji i hrani se skakavcima.

Kameleon se slabo kreće. Ponekad danima miruje na jednom mjestu i očekuje plijen bez ikakvog znaka uznemirenosti. Međutim, kada mu se neki insekt dovoljno približi, hvata ga munjevito ispruživši jezik. Kameleoni su najpoznatiji po svojoj osobini da mijenjaju boju svog tijela. Istina je da kameleoni mijenjaju boju, ali to ne čine kako bi se uklopili u okolinu. Oni mijenjaju boju kao odgovor na raspoloženje, temperaturu, zdravlje, komunikaciju, i ​​svjetlo.

Nisu svi kameleoni razvili ovakvu sposobnost, a i oni koji jesu uglavnom imaju ograničene mogućnosti, tj mogu promjeniti samo tri boje: zelenu, smeđu i sivu. Kameleoni koji imaju razvijenije sposobnosti, a kojih je daleko manje, mogu promijeniti boje koje uključuju: ružičastu, plavu, crvenu, narančastu, zelenu, crnu, smeđu, žutu, tirkiznu i ljubičastu.

Kameleoni koji mogu mijenjati boju, često će je promijeniti u tamnije nijanse kada im je hladno, pa će ležati na suncu tokom tog vremena. Isto tako, ako im je vruće, oni mogu promijeniti boju u svjetliu nijansu koja će bolje odbijati sunčeve zrake.

Najviše promjena boja se dešava tokom promjene raspoloženja ili u svrhu komunikacije. Na primjer, Panther Kameleoni će promijeniti boju u crvenu i žutu kada su ljuti ili se pripremaju za napad. Ovo služi kao upozorenje drugim kameleonima, životinjama i ljudima.

Kameleoni koji mogu promijeniti boju, obično će to učiniti u roku od 20-30 sekundi, a poneakd čak i brže, u zavisnosti od situacije u kojoj se nalaze.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish