Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 29 jul 2013 17:12

Bambus, najbrže rastuća biljka na svijetu

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Da li ste znali, da od svih biljaka na našoj planeti, najbrže raste bambus. U Japanu je zabilježen rekord: 131 centimetar za 24 časa. Primjena ove biljke je veoma široka. Koriste se svi djelovi bambusa i to za različite namjene - u ljudskoj i životinjskoj ishrani, za proizvodnju finog, kvalitetnog papira, za građevinske materijale i ljekove, kao i za ukrasne elemente u pejzažnim vrtovima, a u poslijednje vrijeme ga koriste dizajneri za ukrašavanje raznih kućnih uređaja koje svakodnevno koristimo. U tropskim područjima se koristi za izgradnji kuća, skela, ili kao zamjena za klasičnu čeličnu armaturu.

Kada se njeguje, bambusovo drvo postaje vrlo tvrdo pa je kao takvo istovremeno i lako i izdržljivo i ima veliku moć rastegljivosti.

U kineskoj medicini bambus se koristi za liječenje infekcija. Takođe, bambus služi kao skroman izvor kalijuma. U indijskoj narodnoj medicini silicijumske naslage u stabljikama bambusa („banslohan“) koriste se za liječenje oboljenja respiratornih organa i smatra se da imaju blagotvorno dejstvo.

Bambus raste, a sve češće se i uzgaja, uglavnom u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, mada se može naći i u Južnoj Americi, sjevernoj Australiji i podsaharskoj Africi. Prilikom sječe stabala, ne vadi se korijen, tako da bambus može ponovo izrasti. Iako cvjeta vrlo rijetko (u intervalima od 65 do 130 godina, u zavisnosti od vrste), biljka se razmnožava dijeljenjem rizomskog korijena.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish