Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 17 jun 2013 15:20

Ljude očekuje sudbina dinosaurusa ?

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Iznenadno ledeno doba koje je natjeralo dinosauruse da zadrhte prije 116 miliona godina izazvalo je krizu u okeanima sličnu efektima globalnog zagrijevanja danas. Period hlađenja koji je trajao 2.5 miliona godina doveo je do uzurpiranja populacija malih biljaka i životinja koje formiraju osnovicu vodenih ekosistema. Zemlja je na vrhuncu vladavine dinosaurusa bila izuzetno topla sa temperaturama koje su bile oko 6 stepeni Celzijusa više nego danas. Naučnici tvrde da je u sred ovog perioda temepratura opala za 5 stepeni Celzijusa.

Analiza sedimenata sa dna okeana pokazala je kako je promjena koja je uslijedila dovela do ozbiljnih promjena. Ovo se podudarilo sa opadanjem nekih vrsta morskih planktona i izumiranjem mikro organizama na površini. U isto vrijeme, došlo je do porasta nekih organizama koji opstaju u hladnoj vodi. Do ovog hladnog talasa došlo je cijepanjem superkontinenta Pangee koje je dovelo do otvaranja novih okeanskih basena okolo Afrike, Evrope i Južne Amerike. Ovo je otvorilo prostor za zelene alge i ostale organizme koji su usisavali ugljen dioksid iz atmosfere. Kada su ti ogranizmi umrli, oni su bili zakopani u sedimentima dna okeana tako zaključavajući i ugljenik. Kako je gas uklonjen iz atmosfere, temperature su opale.

Nakon 2 miliona godina intenzivne vulkanske aktivnost ugljen dioksid je vraćen u vazduh zamjenjujući ono što je bilo izgubljeno – što je ponovo dovelo do zagrijevanja.

Rezultati istraživanja, objavljeni u žurnalu „Nature Geoscience“, podvlače tvrdnju da je globalna klima u tijesnoj vezi sa procesima koji se dešavaju ispod Zemljine kore nakon što su uporedili tadašnje uslove sa onima koje izaziva globalno zagrijevanje danas.

b92.net

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish