Get Adobe Flash player

 


srijeda, 15 maj 2013 15:05

Četiri solarne eksplozije za 48 sati

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Na Suncu su se u razmaku od 48 sati dogodile četiri kolosalne eksplozije, a u utorak je doživjelo dosad najsnažniju solarnu oluju od početka 2013. Eksplozije nisu bile direktno usmjerene prema Zemlji, pa nisu predstavljale gotovo nikakvu opasnost za satelite i sisteme snabdijevanja električnom energijom. Naučnici trenutno očekuju povećani broj solarnih eksplozija jer se ove godine 11-godišnji ciklus sunčeve aktivnosti bliži svom vrhuncu, tj. solarnom maksimumu.

Dr Robert Masi sa britanskog Kraljevskog astronomskog društva kazao je za BBC da ono što je interesantno u vezi ovih događanja je to što se odvijaju u veoma kratkim razmacima.

"To ukazuje da se približavamo solarnom maksimumu, premda ne možemo da kažemo kada će se to tačno desiti", naveo je on.

Ovonedeljne intenzivne eksplozije energije bile su najsnažnije klase X.

"To su spektakularne manifestacije, eksplozija kase X jednaka je eksploziji milijarde hidrogenskih bombi. Reč je o kolosalnoj količini energije", objasnio je dr Masi.

Solarne eksplozije prate izbacivanja koronalne mase (CME), fenomen tokom kojeg se milijarde tona nabijenih čestica solarne plazme izbacuju u svemir.

Najsnažnija sunčeva oluja, tzv. "Karingtonov događaj", zabilježena je u septembru 1859. Tada je došlo do prekida telegrafskih veza, požara na sjeveru Amerike i Evrope i pojave polarne aurore vidljive sa Kube i Havaja

Ukoliko bi oluja slične snage pogodila Zemlju danas, poslijedice bi bile znatno drugačije, a naučnici predviđaju čak da bi bile katastrofalne.

novosti.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish