Get Adobe Flash player

 


utorak, 30 april 2013 18:53

Oblak insekata nad Kraljevom

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Oblak mušica se oko 20.00 sati nadvio se nad Kraljevom. Za svega pola sata od insekata se nije vidjelo ništa. Padale su kao snijeg. Najviše ih je bilo oko lampiona, a trotoari i automobili su bili prekriveni mušicama. U jednom trenutku, uslijed panike koja je zavladala među brojnim šetacima, na Trgu srpskih ratnika nije bilo nikog. Bašte kafića i šetalište su se začas ispraznili. Kroz ulične svjetiljke su se samo nazirali oblaci insekata. Kako smo saznali u Vatrogasnoj četi u Kraljevu, zabilježen je veliki broj poziva građana, ali su oni bili nemoćni da bilo šta urade, osim da ih savjetuju da zatvore prozore u kućama i stanovima.

Prema riječima Miodraga Rajkovića iz Veterinarskog instituta u Kraljevu, u pitanju je pojava prouzrokovana vlagom i visokom temperaturom, zbog kojih je skraćen ciklus razvoja insekata koji su se namnožili u velikom broju. U pitanju su providne mušice koje ne ujedaju, ali ih ima toliko da građanima Kraljeva koji su se zatekli na Gradskom keju ili u centru grada ulaze u nos, oči, usta, zbog čega ljudi ulaze u domove.

Čak i stariji građani Kraljeva potvrdili su da nešto slično nisu nikada doživjeli. Ove providne mušice zaposjele su sve svjetleće površine u centru grada formirajući srebrnaste zidove.

blic.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish