Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 31 januar 2013 18:10

Globalno zagrijevanje utiče na životinje

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Životinje su oduvijek reagovale na klimatske promjene, ali današnje promjene su toliko brze i velike da životinje ne uspijevaju da se adaptirju na njih, piše u najnovijem izvještaju američke Nacionalne federacije za floru i faunu koji upozorava na poslijedice globalnog otopljavanja na biodiverzitet. "Klimatske promjene su najveća pijretnja sa kojom će se fauna suočiti tokom 21. vijeka", navodi se u američkom izvještaju i dodaje da "klimatske promjene na koje su se životinje navikle tokom hiljada godina sada toliko brzo evoluiraju, a poslijedice su već vidljive".

Mnoge vrste su se preselile u hladnije oblasti i to se dogodilo dva-tri puta brže nego što su naučnici predvidjeli, prenosi italijanska agencija Ansa.

Životinjske vrste reaguju na različite načine na jake promjene temperatura tokom sezona, na primjer, na raniji dolazak proljeća ili na česte promjene spoljašnjih uslova.

Ti uslovi, naglašava američka federacija, mogu stvoriti neravnotežu među životinjama i istovremeno negativno uticati na njihove izvore hrane. "Već postoje dokazi da klimatske promjene utiču na smanjenje životinjskog svijeta, ali još nisu zabelježeni nestanci nekih posebnih vrsta. Koliko će vrsta nestati tokom 21. vijeka zavisi od toga koliko će se zagrijati planeta tokom narednih decenija", zaključuje se u izvještaju američke federacije.

b92.net

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish