Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 13 januar 2013 12:25

Klimatske promjene obilježiće i 2013

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Velike vrućine u Australiji, a čak -30 u Kini, samo je uvod u 2013. godinu, koja će širom zemaljske kugle biti obilježena nizom klimatskih ekstrema...O čemu se zapravo radi? Prema globalnom klimatskom scenariju u idućih 50 godina očekuje se porast temperature u prosjeku 2 do 3 stepena, a jedna od posljedica je jačanje ekstremnih promjena, posebno toplih talasa koje predviđaju i ovoga ljeta u Crnoj Gori.

Brže smjene, toplijih i hladnijih razdoblja, sušnih i vlažnih, kao što smo bili i svjedoci prošle godine u Crnoj Gori.  A svi ti ekstremi u konačnom vode prema toplijem vremenu pa je tekuća godina označena kao najtoplija ikad. Još jedan je to u nizu dokaza koji potvrđuje da se Zemlja nalazi u procesu globalnog zagrijevanja.

Pretpostavlja se sa vjerovatnoćom od 90% da je sve uzrokovano djelovanjem čovjeka, odnosno sagorjevanjem fosilnih goriva u industriji, saobraćaju i energetici.

A kako se čovjek bori protiv samog sebe? Sporazum u Kyotu još nisu potpisale glavne ekonomske sile svijeta. Evropa je po tom pitanju ipak nešto konkretnija. Po planu do 2020. godine svaka članica Unije, trebala bi imati barem 20 posto izvora obnovljive energije. Ako te ne ispune plaćati će neke penale.

Ipak, sudbina Zemlje je i ovaj put u rukama najmoćnijeg zemlje svijeta SAD-a. Mogu li struka i nauka pobjediti interese velikih korporacija? Uragana Sandy je bio velika opomena pa se iz Kalifornije upućuju inicijative da bi SAD mogle potpisati protokol iz Kyota. Najvažnije je da shvatimo da svi moramo mijanjati naše navike i prema prirodi i prema očuvanju energije u najširem smislu.

NVO Zeleno Srce

 

1 Komentar

  • Link komentara Zdravko srijeda, 22 maj 2013 17:52 Napisano Zdravko

    Ako bi tornado pogodio CG mislim da nas elektro energetski sistem nebi bio u funkciji narednu deceniju!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish