Get Adobe Flash player

 


srijeda, 12 decembar 2012 19:53

Kako Mjesec utiče na naš život i zdravlje

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Iako se Mjesecu najčešće divimo kao uresu noćnog neba, taj vjerni Zemljin pratilac znatno je više od toga.Posmatranjem njegovih mijena zapaziti ćemo kako se uvijek iznova prividno rađa i raste, a zatim se postupno smanjuje i iščezava. Upravo ta njegova osobina predstavlja sponu s univerzalnim vremenskim zakonitostima prema kojima se odvija život na cijelom svijetu.

Mogli bismo reći da nam Mjesec na više načina doslovce služi kao suptilni vodič kroz život. Drevne kulture pridavale su znatno više pažnosti životu u skladu s Mjesečevim ciklusom.

Primjera radi, poznato je da su Babilonci kao oznaku za sedmicu, koristili 7-dnevno razdoblje koje odgovara trajanju jedne Mjesečeve mijene. Takođe, iskustva o uticaju Mjesečevih mijena na rast i razvoj biljaka vjekovima su se prenosila s koljena na koljeno, određujući najbolje vrijeme za poljoprivredne radove. Srećom, to zaboravljeno znanje polako se vraća u naš život.

Čak i tvrdokoran naučni krug polako polaže oružje pred dokazima koji idu u prilog činjenici da to nebesko tijelo zaista vrši uticaj na naše psihičko i fizičko zdravlje. Obzirom na činjenicu da ljudski organizam sadrži približno 70% vode, nije nelogično pretpostaviti da Zemljin satelit, osim što podiže i spušta mora i okeane, u našem tijelu takođe izaziva "plime i oseke".

Iako bismo na temelju pojačane razdražljivosti i napetosti, kao i brojnih drugih negativnih manifestacija poput ubistava i razbojništva, za koje je opaženo da se češće pojavljuju u vrijeme punog Mjeseca, mogli zaključiti da nam energija tog nebeskog tijela više šteti nego koristi, ne brzajmo sa zaključcima. U vezi s tim, izuzetno je važno upamtiti da Mjesec pojačava osnovnu emociju. Ukoliko je osnovna misao ili emocija negativna, Mjesec će ju pojačati. Srećom, vrijedi i obrnuto, ali tom je segmentu, nažalost, tokom proteklog vremena pridavano malo pažnje. Vrijeme je da ispravimo taj propust i naučimo iskoristiti Mjesečev energetski potencijal na najbolji mogući način.

 

Kako faze mjeseca utiču na naš život

U razdoblju od mjesec dana, Mjesec prolazi kroz četiri osnovne faze ili mijene, pri čemu svaka Mjesečeva mijena traje 7 dana.

Mjesečevu fazu u je lako prepoznati – dovoljno je upamtiti da u vrijeme rasta Mjesec nalikuje slovu D ('dobija' na masi) a u vrijeme opadanja, slovu G ('gubi' na masi).

Razdoblje rasta Mjeseca može se uporediti s laganim dubokim udisajem, a  razdoblje njegovog opadanja s polaganim izdisajem.

Sljedeći taj prirodni ritam udisaja i izdisaja, živjeti ćemo znatno zdravije, i sa znatno manje stresa, i uveliko povećati visinu kvaliteta naših života.

Faze rasta Mjeseca, najbolje je iskoristiti za planiranje i početak svih projekata, takođe i za lišavanje nezdravih navika i čišćenje organizma.

To je razdoblje kada se u skladu s biološkim ritmom postupno punimo energijom, i sve što u to vrijeme preduzmemo, imati će veće izglede za uspjeh.

Nasuprot tome, faza Mjesečevog opadanja, preporučuje se iskoristiti za provođenje zamisli, miran i ustrajan rad, i otpuštanje energije, odmor i meditaciju.

Takođe, to je faza u kojoj rane brže zarastaju, pa će oporavak od bilo kakve psihičke ili fizičke bolesti ili povrede, biti znatno kraći i uspješniji.Iz tog razloga, preporučuje se operativne zahvate obaviti upravo u vrijeme Mjesečevog opadanja.

U vrijeme kada Mjesečeva svjetlost postupno jača, najbolje je iskoristiti za  sjetvu biljaka koje rastu iznad zemlje, đubrenje i oprašivanje voćaka.

Razdoblje kada Mjesečeva svjetlost postupno slabi, treba iskoristiti za sadnju biljki koje rastu ispod zemlje (poput mrkve i krompira), sadnju višegodišnjih biljki, obrezivanje grmlja, uklanjane korova i puževa.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish