Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 09 decembar 2012 13:32

Ban Ki Mun: Bogate zemlje odgovorne za klimatske promjene

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Kina i još neke zemlje u razvoju smatraju da bogate zemlje imaju istorijsku odgovornost za globalno zagrijevanje, jer su njihove fabrike ispustile najviše ugljen-dioskida u atmosferu prije nego što su počele promjene klime. Bogate zemlje su odgovorne za klimatske promjene i treba da budu vodeće u donošenju globalnog klimatskog sporazuma do 2015. godine, što je rok koji bi trebalo da se poštuje, izjavio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Na medjunarodnom skupu o klimatskim promjenama u Dohi, Ban Ki Mun je rekao da je “jedino pošteno i razumno da razvijeni svijet preuzme veći dio odgovornosti” u borbi protiv postepenog globalnog zagrijevanja planete.

“Fenomen klimatske promjene je uzrokovan industrijalizacijom razvijenog svijeta”, rekao je Ban Ki Mun.

On je pozvao zemlje koje učestvuju na skupu u Dohi da se “snažno angažuju” da postignu sporazum.

Medjunarodna konferencija o klimatskim promjenama koja okuplja 190 zemalja počela je 26. novembra u Dohi, a treba da se završi u petak, 7. decembra.

Na konferenciji se odlučuje o budućnosti protokola iz Kjota i treba da se postave osnove za globalni sporazum 2015. godine.

Protokol iz Kjota obavezuje industrijalizovane zemlje da smanje svoje emisije gasa koji proizvodi efekat staklene baste, što ne prihvataju SAD, koje ga nisu ni ratifikovale.

Medjunarodna zajednica planira da do 2015. postigne sporazum koji će obuhvatiti sve zemlje, uključujući i dva najveća zagadjivača, Kinu i SAD, s ciljem da on stupi na snagu 2020. godine.

ekologija.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish