Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 29 novembar 2012 18:59

Godina 2012. među najtoplijim u istoriji meteorologije

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Godina 2012. je prema rezultatima za prvih 10 mjeseci jedna od 10 najtoplijih u istoriji posmatranja, stoji u godišnjem izvještaju Svjetske meteorološke organizacije. Natprosječna temperatura je zabilježena na većoj teritoriji kopna. Za Sjevernu Ameriku je 2012. godina bila najtoplija u istoriji (izuzev Aljaske i Havaja), kao i za jug Evrope, sjeverozapad Azije i za veći dio Pacifika, prenosi Glas Rusije.

I u izveštaju Američke uprave za okeane i atmosferu (NOAA) kaže se da SAD (bez Havaja i Aljaske) imaju najtopliju godinu otkako postoje mjerenja, sa 47 od 48 saveznih država u kojima je od januara do avgusta bilo toplije od prosjeka.

Prema podacima NOAA-e, prosječna temperatura u ovom periodu u SAD bila je 14,8 stepeni Celzijusa ili 2,2 stepena više od prosjeka u 20. vijeku. Godina 2012. ujedno je pretekla 2006. kao najtoplija dosad. Samo je država Vašington zabilježila temperature približne prosječnim, ali je i ona pogođena sušom.

Prosječna temperatura u Evropi u poslednjih 10 godina bila je za 1,3 stepena Celzijusa viša od prosjeka iz doba prije industrijske revolucije, pa je to bio najtopliji period otkad se podaci prate, ranije je pokazalo istraživanje Evropske agencije za životnu sredinu.

Izvještaj “Klimatske promjene, efekti i ranjivost Evrope 2012″ ukazao je na razlike od regiona do regiona, pri čemu oblast Mediterana muče vrućine, a sjever Evrope poplave.

Vrućine su u poslednjih deset godina bile češće i duže su trajale, pa su za posledicu imale vise desetina hiljada smrtnih slučajeva, upozorava se u izvještaju.

U poslednjih 20 godina nivo mora je na globalnom nivou rastao za tri milimetra godišnje, prema 1,7 milimetara tokom 20. vijeka i taj rast je izmijenio sliku priobalnih djelova Evrope. Četvrtina evropske obale erodirala je dijelom i zbog pojačanih aktivnosti ljudi u priobalju, prenosi Tanjug.

Porasla je i temperatura okeana, pa su se ribe iz suptropskih mora preselile sjevernije, dok je na kopnu od 1980. godine zabilježeno 325 velikih poplava od kojih 200 posle 2000. godine.

Kada je riječ o topljenju leda, u 2007, 2011. i 2012. godini na Arktiku je zabilježen rekordno mali led u moru, na nivou polovine minimuma iz osamdesetih godina.

Topljenje leda na Grenlandu je udvostručeno od 90-tih godina prošlog vijeka, a glečeri na Alpima od 1850. godine izgubili su dvije trećine na obimu i očekuje se da se trend nestajanja glečera nastavi.

U izvještaju se navode i druge promjene koje su posledica globalnog zagrijavanja – sezona polena traje duže i počinje u prosjeku deset dana ranije nego prije 50 godina, ptice se ranije nego prije gnijezde i polijeću na jug, žabe se ranije mrijeste, a sezona insekata traje duže.

Klimatske promjene uticaće i na poljoprivredu. Očekuje se manje vode za navodnjavanje na jugu i jugozapadu Evrope, ali i poboljšanje uslova za proizvodnju u drugim djelovima kontinenta. Zagrijavanje planete doprinijeće i smanjenju tražnje energije, samim tim i uštedi. Međutim, ušteda neće biti velika, jer će se više energije trošiti za rashlađivanje tokom vrelih ljeta.

pcnen.com

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish