Get Adobe Flash player

 


srijeda, 28 novembar 2012 18:42

Brži porast nivoa mora

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Nivo mora raste 60 posto brže nego što su pokazivale UN-ove projekcije i ugrožava područja uz samu obalu od Majamija do Maldiva, pokazala je danas objavljena studija.

Izvještaj predstavljen na UN-ovim razgovorima o klimatskim promjenama koji se održavaju u Kataru pokazuje i da su temperature više nego što su pokazivala predviđanja UN-a, prenosi Hina.

“Globalno zagrijavanje nije se usporilo”, rekao je Stefan Rahmstorf autor istraživanja sprovedenog na Institutu za istraživanje klime u Potsdamu u kojemu su uspoređene projekcije UN-a s onime što se doista dogodilo u razdoblju od početka devedesetih godina 20. vijeka do 2011. godine.

Studija je pokazala da je prema satelitskim podacima nivo mora podizao za 3,2 mm na godinu, odnosno 60 posto brže od 2 mm na godinu koliko je predvidio UN-ov međuvladin panel za klimatske promjene.

Rahmstorf je rekao da bi se u ovom vijeku nivo mora mogao podignuti za 50 cm do metra, a možda i više ako se poveća emisija stakleničkih gasova. Pod uticajem viših temperatura otopilo bi se više leda na kopnu što bi povećalo količinu vode u okeanima.

Tada bi područja na obali, od pacifičkih ostrva i Bangladeša do Tokija i Njujorka, ugrozile oluje, erozija i, u najgorem slučaju, potop.

Predstavnici gotovo 200 zemalja došli su u Dohu kako bi pokušali da ostvare napredak u postizanju sporazuma o smanjenju emisije stakleničkih gasova od 2020. godine.

Međuvladin panel za klimatske promjene upozorava da bi povišene temperature mogle uzrokovati više poplava, suša, vrelih talasa i odrona zbog čega će se smanjiti zalihe vode i hrane za sve veću svjetsku populaciju.

pcnen.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish