Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 26 novembar 2012 08:50

Pogledajte sve faze Mjeseca u 2013. godini

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Dok na svojoj orbiti obilazi Zemlju tokom mjesec dana, odnos između nas, Mjeseca i Sunca uvijek je drugačiji. Rezultat predstavlja to da je Mjesečeva površina svakog dana drugačije osvijetljena sunčevom svjetlošću, a ono što pritom vidimo nazivamo Mjesečevim fazama.

Ove faze su potpuno predvidljive, kao i kretanje našeg prirodnog satelita, zahvaljujući čemu je NASA napravila upečatljiv video, koji prikazuje kretanje Mjeseca u 2013, dok svaka od pojedinačnih slika ovog videa predstavlja Mjesec tokom jednog sata.

Kada se Zemljin satelit nalazi između nas i Sunca, gledamo njegovu mračnu stranu, i to nazivamo mladim Mjesecom. Nedjelju dana kasnije, osvijetljen je sa strane, i to je prva Mjesečeva četvrt. Nakon još nedjelju dana, Sunce se nalazi iza nas, i tada kažemo da je Mjesec pun.

Ova animacija koristi podatke lunarne misije „Klementina“, u kojoj je zajednička sonda NASA i vojske SAD, još 1990. obavila zadatak mapiranja Mjeseca, kao i slike i topografska mjerenja Lunarnog orbitera za izviđanje. Rezultati mjerenja neravnine terena iskorišćeni su da bi se na animaciji dobile realistične sijenke.

U donjem lijevom uglu prikazana je subsolarna tačka - Mjesečeva površina direktno ispod Sunca, gore desno udaljenost od Zemlje u Zemljinim prečnicima (oko 13.000 km), a dolje desno ostali podaci: njegova prividna veličina (u lučnim sekundama) koliki procenat je osvetljen sa naše tačke gledišta, i slično.

Ako animaciju pažljivo pogledate, verovatno ćete primetiti da se Mjesec naizgled pomijera i ljulja, pomalo skrećući s kursa: to se naziva liberacijom i događa se jer je Mjesečeva orbita eliptična, i blago nakrivljena u odnosu na Zemljin ekvator. Svakog dana je vidimo iz neznatno drugačijeg ugla, što čini da se naizgled kreće.

portalanalitika.me

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish