Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 22 novembar 2012 18:00

Vrućine sve češće: Najtoplija decenija u Evropi

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Prosječna temperatura na našem kontinentu nastaviće da raste i pred kraj 21. vijeka mogla bi da bude za 2,5-4 stepena Celzijusa viša od prosjeka za period 1961-90. godine. Prosječna temperatura u Evropi u posljednjih deset godina bila je za 1,3 stepena Celzijusa viša od prosjeka iz doba prije industrijske revolucije, pa je to bio najtopliji period od kada se podaci prate, pokazalo je novo istraživanje Evropske agencije za životnu sredinu.

Izvještaj Agencije ukazao je da su od 2002. padavine smanjene na jugu Evrope, dok su na sjeveru kontinenta bile veće, da je bilo više perioda ekstremnih vremenskih prilika i da se topio led na Grenlandu i u Arktičkom moru a glečeri nestajali.

Direktorka Agencije Džeklin Makglejd (Jacqueline McGlade) istakla je da svaki dio ekonomije neke zemlje, uključujući domaćinstva, mora da se prilagodi na promjenu klime, kao i da doprinese smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekte staklene bašte.

Izvještaj "Klimatske promjene, efekti i ranjivost u Evropi 2012" ukazao je i na razlike od regiona do regiona, pri čemu oblast Mediterana muče vrućine a sjever Evrope poplave.

Vrućine su u posljednjih deset godina bile češće i duže su trajale pa su za posljedicu imale više desetina hiljada smrtnih slučajeva, upozorava se u izvještaju.

U međuvremenu je u posljednjih 20 godina nivo mora na globalnom nivou rastao za tri milimetra godišnje prema za 1,7 milimetara tokom 20. vijeka i taj rast je izmijenio sliku priobalnih dijelova Evrope.

U izvještaju se, prenosi Euraktiv Srbija, navodi i da je četvrtina evropske obale, prema raspoloživim podacima, erodirala, djelom i zbog pojačanih aktivnosti ljudi u priobalju.

Porasla je i temperatura okeana, pa su se ribe iz suptropskih mora preselile sjevernije, dok je na kopnu od 1980. godine zabilježeno 325 velikih poplava od kojih 200 poslije 2000. godine.

Kada je riječ o topljenju leda, Agencija navodi da je u 2007, 2011. i 2012. godini na Arktiku zabilježen rekordno mali led u moru, na nivou polovine minimuma beleženog osamdesetih godina.

Topljenje leda na Grenlandu je udvostručeno od devedesetih godina prošlog vijeka a glečeri na Alpima od 1850. godine izgubili su dvije trećine na obimu i očekuje se da se trend nestajanja glečera nastavi.Agencija navodi i druge promjene koje su posljedica globalnog zagrijevanja - sezona polena traje duže i počinje u prosjeku deset dana ranije nego prije 50 godina, ptice se ranije nego prije gnijezde i kreću u selidbu, žabe se ranije mreste a sezona insekata traje duže.

Stručnjaci su se bavili i efektima klimatskih promjena na poljoprivredu. Oni ubuduće očekuju manje vode za navodnjavanje na jugu i jugozapadu Evrope ali i poboljšanje uslova za proizvodnju u drugim dijelovima kontinenta.Zagrijevanje na planeti doprinijeće i smanjenju tražnje energije, samim tim i uštedi. Međutim, ušteda možda i neće biti mnogo jer će se više energije trošiti za rashlađivanje tokom vrelog ljeta, poručuju iz Agencije.

cafe.ba

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish