Get Adobe Flash player

 


srijeda, 14 novembar 2012 16:26

Klimatske promjene će biti ozbiljnije nego što se predviđalo

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Klimatske će promjene vjerovatno biti teže nego što se mislilo, pokazala je nova studija. Najnovija analiza američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja otkrila je da su oni modeli prema kojima će temperatura biti veća vjerovatniji od onih koji pretpostavljaju nižu temperaturu. Studija pokazuje da više temperature ne znače samo zagrijavanje, nego i poplave, suše, rast visine mora i jače oluje i druge oblike ekstremne promjene vremena, a mogle bi i doći i prije nego što je očekivano.

‘Postoji nevjerovatna veza između toga kako modeli klime simuliraju relativnu vlažnost u ključnim područjima i u kolikoj mjeri se zagrijavaju kad se povećava visina ugljen dioksida. Naši rezultati ukazuju na to da će zagrijavanje vjerovatno biti povećano po trenutnim projekcijama’, kazao je jedan od istraživača, John Fasullo. Za naučnike je ključno uspostaviti tačan model predikcije vremena, koji će biti pouzdan i prema kojem će moći ravnati svoja buduća istraživanja i djelovanje.

S obzirom na ovogodišnje ekstremne vremenske promjene, ovi rezultati i nisu tako čudni. Ekstremne su promjene vremena bile česte ove godine. Najnoviji je primjer razorna superoluja Sandy koja je pogodila New York i New Jersey, a prije nje bile su velike suše koje su pogodile čitav svijet. Suše su bile i uzrok poskupljenja hrane u cijelom svijetu.

dnevnik.hr

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish