Get Adobe Flash player

 


subota, 01 septembar 2012 19:56

Kako uštediti vodu?

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Štednja vode je praksa koju bi svatko trebao prakticirati i uvesti u svoj život na dnevnoj bazi. Kako? Riješite se loših navika i zamijenite ih dobrima.

Ako vam je briga za okoliš samo još jedan od čimbenika koji mora biti zadovoljen i u vašem kućanstvu tada je ušteda voda samo jedan od koraka koji možete poduzeti.Donosimo nekoliko prijedloga kako uštedjeti vodu - pomoći prirodi, ali i kućnom budžetu!
- Jeste li znali da kupanje u kadi zahtjeva čak i do 140 litara vode? Kratko tuširanje umjesto punjenja kade vodom je izvrstan način kako uštediti vodu.
- Umjesto pranja povrća pod mlazom vode, operite ga u posudi napunjenoj s vodom.
- Uvijek se sjetite zatvoriti slavinu prilikom pranja zubiju ili brijanja.
- Pokušajte izbjeći puštanje vode u školjku wc-a, ukoliko to stvarno nije potrebno
- Umjesto ispiranja kolnika vodom, iskoristite metlu kako bi se riješili lišća ili prašine ispred vaše kuće.

Obavezno pazite na oštećenja vodovodnih instalacija
WC koji pušta vodu u kotliću može potrošiti mnogo litara vode. Ne samo da je potrebno popraviti kvar odmah, nego i redovito provjeravati stanje slavina, wc školjki i dr., kako bi se uvjerili da sve radi kako treba. Redovito servisiranje vaših uređaja je najjednostavniji i najjeftiniji način kako uštediti vodu.

Postoji također nova tehnologija kod vodovodnih instalacija koja je orjentirana na štednju vode. Takva instalacija mogu biti tuševi s niskim protokom vode, zahodske školjke s manjim mlazom, automatske slavine itd.

Također je efikasno kupiti perilicu rublja ili posuđa koja troši manje vode nego neki od starijih uređaja. Postoje i uredska rješenja za uštedu vode, kao što su pisoari bez vode, metle pod pritiskom itd.

U mnogim zemljama svijeta počela se koristiti tzv. "siva voda". Siva voda je otpadna voda dobivena iz kućanstava nakon pranja posuđa, veša, pranja povrća i tuširanja. U većim gradovima svijeta, više od polovice količine ukupne potrošnje vode odlazi na vanjsku primjenu.

"Reciklirana" voda od tuširanja, pranja posuđa i veša se može ponovno iskoristiti za navodnjavanje okoliša i pranje ulica, kolnika, itd. Na taj način se drastično smanjuje ukupna potrošnja gradskih voda.

Koristiti kišnicu?
Kišnica se može koristiti kao alternativni izvor vode. Tako skupljena voda može se koristiti za pranje u kućanstvu, za vrt, za pranje tekstila ili umjesto puštanja vode u wc školjku.

Međutim, takva voda se ne bi smjela koristiti za tuširanje, kuhanje ili piće jer nije dovoljno sterilna čak i ako je filtriramo. Neke bakterije u kišnici mogu biti izuzetno štetne za vaše zdravlje.

Postoje mnogi drugi načini kako uštediti vodu. Ovi jednostavni savjeti vam mogu poslužiti od sada kad god perete zube ili jabuke i mogu postati nove navike koje će biti dio vaše svakodnevne rutine.

Više u ovoj kategoriji: Pretnja zvana voda »

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish