Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 14 maj 2015 20:38

Majami Bič nestaje do kraja vijeka?

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Luksuzno turističko odredište na jugu Floride suočava se s posljedicama ubrzanja klimatskih promjena i jedan je od najugroženijih američkih gradova kada se radi o rastućem nivou okeana. Glamurozno ljetovalište Majami Bič na Floridi pokušava da se izvuče iz problema pojačanom gradnjom, dok nivo mora istovremeno raste. Međutim, neki naučnici upozoravaju da bi takav pristup i finansiranje od poreza prikupljenog zahvaljujući bumu na tržištu nekretnina dugoročno mogli da predstavljaju veliki problem. Posljednjih godina sve je veći interes stranih investitora za Majami Bič, koji je oduvijek bio poznat kao stjecište turista na jugu Floride.

"Ljudi dolaze i plaćaju rekordne cijene za stanove, više nego ikada ranije. Imamo stanove na cijelom spratu zgrade, koji se prodaju za 10, 15, 20, 30 miliona dolara u Majami Biču. Toliki novac za stan ne možete dobiti taj nigdje osim u Majami Biču", kaže Harvi Denijels, potpredsjednik firme "One Sotheby's", koja se bavi prodajom stanova u izgradnji.

Međutim, cijene nisu jedina stvar koja raste: prema federalnom izvještaju objavljenom prošle godine, Majami je jedan od američkih gradova koji su najviše ugroženi zbog rastućeg nivoa okeana. Kako se globalno zagrijavanje ubrzava, oblasti s niskom nadmorskom visinom, kao što je Majami Bič, mogu da iskuse šta ih čeka u budućnosti, s obzirom na to da slana voda dospijeva na ulice kada je plima, što je ranije bilo skoro nezamislivo.

"Voda nadolazi i dešavalo se da uđe u radnju. Praktično smo morali da bacamo neke ormariće, jer su bili natopljeni vodom, a uništena je i neka odjeća", kaže Maribel Urea, zaposlena u jednoj radnji za hemijsko čišćenje. Majami Bič je uglavnom ostao suv kada je prošli put naišla visoka plima, a sve zahvaljući olujnim pumpama, koje se razmještaju po cijelom gradu. Zvaničnici navode da se taj projekat vrijedan blizu 500 miliona dolara donekle finansira porezom dobijenim od novoizgrađenih nekretnina. Oni takođe razmatraju dugoročne planove podizanja gradske infrastrukture iznad nivoa najviše plime.

"Morate da se pripremite za kišne dane dok je napolju još sunčano. Sada je trenutak da investiramo novac u poboljšanje naše infrastrukture u gradu, jer imamo mogućnosti da povećamo poresku bazu zahvaljujući ovim novim nekretninama", kaže direktor za javne radove u Majami Biču Erik Karpenter. Međutim, Majami Bič možda neće moći da cilja tako visoko.

Naime, neki naučnici tvrde da bi - u najgorem slučaju - nivo mora na jugu Floride mogao da se podigne skoro dva metra do kraja ovog vijeka.

Geolog Piter Harlem kaže da bi se u tom slučaju dvije trećine Majami Biča našlo ispod vode. "Ukoliko novac potrošite na male stvari, nećete ga imati za one koje su pravi izazov. Ja sam zabrinut zbog dugoročnog podizanja nivoa okeana, što će nas skupo koštati i ne bi trebalo sav novac da potrošimo na spasavanje nekoliko zgrada, koje je trebalo pomjeriti", istakao je on. Međutim, sa svojim glamuroznim plažama i tržištem nekretnina vrijednim 27 milijardi dolara, Majami Bič se i dalje nada da može da pobijedi rast nivoa okeana.

nezavisne.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish