Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 10 maj 2015 11:01

Sljedeća decenija će odlučiti kako će izgledati 1.000 decenija koje dolaze

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Naredna decenija odigraće presudnu ulogu u definisanju budućnosti naše planete, piše stručnjak za pitanja životne sredine Bil Mekiben. To bi mogla biti decenija u kojoj će korišćenje fosilnih goriva doživjeti vrhunac, a zatim naglo opasti. Veliki igrači u industriji uglja, gasa i nafte, kao što su Atabaskanski katranski pijesak u Alberti (Kanada) i ogromni novi rudnici uglja u Galilejskom basenu (sastavni dio Velikog arteškog basena, u Australiji), našli su se na udaru aktivista koji se bore za ograničenje korišćenja ove vrste goriva, jednog od činilaca globalnog zagrijevanja - piše Mekiben u "Hafington postu".

Istovremeno, iznenada se pojavila šansa za njihovu brzu i relativno laku zamjenu, jer je cijena solarnih ploča u proteklih šest godina pala za zapanjujućih 75 odsto. Autor knjige "Kraj prirode" kaže da je obnovljiva energija najednom postala jeftina, ili jeftinija od štetnih goriva. U Bangladešu se mjesečno ugrade solarni paneli na 60.000 koliba, a očekuje da će do 2020. solarne ploče biti postavljene na objektima širom zemlje.

Brze promjene ipak neće biti dovoljne da zaustave globalno zagrijevanje. I dalje se očekuju jake suše, moraćemo da se borimo sa poplavama, doći će do porasta kisjelosti okeana. Ali, ako zaista intenziviramo napore kako bi se prešlo na obnovljive izvore energije, možda možemo da spriječimo probleme civilizacijskih razmjera.

Naravno, moguć je i sporiji put. Ako bismo čekali 30 ili 40 godina da solarna energija zamijeni fosilna goriva, bili bismo suočeni sa porastom temperture od četiri-pet stepeni, što bi dovelo u pitanje našu sposobnost da proizvedemo dovoljnu količinu hrane i nađemo dovoljnu količinu vode, pokazuju kompjuterski modeli.

Zbog svega ovoga nije pretjerano reći da od naredne decenije zavisi kako će svijet izgledati u 1.000 decenija koje će uslijediti. Svi smo mi posmatrači, ali možemo da budemo i akteri ako se pridružimo narastujećom pokretu za rješavanje problema globalnog zagrijevanja - piše Mekiben.

blic.rs

3 Komentara

 • Link komentara Dejana nedjelja, 10 maj 2015 11:10 Napisano Dejana

  Čovjek pravilno i dugoročno razmislja, a mi se zaokupili borbom protiv terorizma, kada shvatimo što znači promjena klime vidjećemo u kakvim problemima smo svi, a svako dan doprinosimo našim neodgovornim ponašanjem prema prirodi i trošenjem resursa...

  Odlične su vam teme na portalu, sve pohvale!

 • Link komentara Street boy nedjelja, 10 maj 2015 11:12 Napisano Street boy

  Odličan tekst!

 • Link komentara Drago nedjelja, 10 maj 2015 11:16 Napisano Drago

  Sljedećih 10 godina će odlučiti hoćemo li početi da se ponašamo kao životinje, ili ćemo nastaviti da ostavljamo smeće oko sebe.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish