Get Adobe Flash player

 


subota, 14 februar 2015 22:26

Crna Gora na 67 mjestu država otpornih na katastrofe

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Novi godišnji gain indeks - indeks globalne adaptacije - otkriva koje su države na svijetu najranjivije na potencijalne rizike globalnog zagrijevanja. Gain proučava dvije stvari: prvo, koliko je pojedina država ranjiva na klimatske promjene, po pitanju klime, populacije, infrastrukture i prirodnih resursa, i drugo koliko je spremna za nošenje sa rizicima, po pitanjima vlasti, društva i ekonomije. Generalno gledano, rezultati analize nisu iznenađujući: najmanje ranjive i najspremnije države spadaju i među najrazvijenije na svijetu.

Među top 10 tako se nalaze sve skandinavske države: Norveška (1.), Švedska (3.), Finska (4.), Danska (5.) i Island (9.). Između skandinavskih država ugnjezdile su se Novi Zeland (2.) i Australija (6.), a na listi se nalaze još i Ujedinjeno Kraljevstvo (7.), SAD (8.) i Njemačka (9.).

Najugroženije države razorene su ratom i većinom nemaju pristup moru - Centralna Afrička Republika (174.), Demokratska Republika Kongo (174.), Burundi (176.), Eritreja (176.) i Čad (178.). Od zemalja zapadnog Balkana najbolje plasirana država je Slovenija (20.), zatim slijedi Hrvatska koja se nalazi na 46. mjestu, Srbija (74.) i najslabije rangirana je BiH na 84. mjestu.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish