Get Adobe Flash player

 


subota, 17 maj 2014 16:08

NASA šokirana novim nalazima na Antarktiku VIDEO

Ocijenite sadržaj
(7 Glasova)

Američki naučnici upozoravaju da je klima promijenjena i da je čovječanstvo "prošlo tačku sa koje nema povratka". Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji (iz NASA) upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku - nezaustavljivo, nakon što su proučili podatke sakupljenje u posljednjih 40 godina. Posljednje ispitivanje pokazuje da šest ledenjaka koji se otapaju u Admunsenovo more - rapidno nestaju.

Ledeni "plašt" na zapadnom Antarktiku ključan je za rast nivoa mora i sadrži 2.2 miliona kubnih kilometara leda, odnosno čini deset odsto ukupnog volumena leda na Antarktiku. Antarktik bi u bliskoj budućnosti mogao da izgleda značajno drugačije. Ako bi se taj led otopio, nivo mora "porastao" bi za čak 4.6 metara, što bi dovelo do potapanja obalnih gradova. Ledeni brijeg veličine šest Menhetna odlomio se od Antarktika

Šest ledenjaka u zapadnom Antartktiku sadrže dovoljno vode da nivo mora poraste za 1.2 metra. Studija objavljena u časopisu "Nauka" Univerziteta u Vašingtonu predviđa da će se jedan od ledenjaka urušiti i otopiti za 200 do 500 godina. Topljenje leda je mnogo brže nego što su naučnici dosad mislili.

Njegov nestanak može, potom, dovesti do nestanka cijele zapadne ledene ploče.

Ipak, nova istraživanja daju malo više vremena čovječanstvu da nađe način da uspori klimatske promjene.

blic.rs

5 Komentara

 • Link komentara Velisa subota, 17 maj 2014 16:18 Napisano Velisa

  Kako priroda zna da iznenadi vidimo u okreuzenju...ovaj put smo mi imali srece, a da li smo izvukli pouke?

 • Link komentara Miki subota, 17 maj 2014 17:11 Napisano Miki

  Atmasfoera se sve vise zagrijava, a led topi sa Antarktika, bice jos poplava i vodostaja rekordnih, nazalost.

 • Link komentara Ivanica subota, 24 maj 2014 13:41 Napisano Ivanica

  Svake godine u ovim oblastima otopi se pojedinačno 134 milijardi tona, tri milijarde tona, odnosno 23 milijarde tona leda. Pa se pitamo odakle poplave..

 • Link komentara Sreten utorak, 29 jul 2014 10:23 Napisano Sreten

  Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je saopstila kako su prirodne nepogode u razdoblju između 1970. i 2012. godine sirom svijeta odnijele dva miliona života i prouzrokovale štete u vrijednosti 2,4 triliona dolara, a brojke nastavljaju rasti iz godine u godinu.

  uragani i poplave odgovrni su za čak 79 posto od ukupnog broja katastrofa.

 • Link komentara Earth boy subota, 09 avgust 2014 14:06 Napisano Earth boy

  Najnoviji nacrt izvještaja Ujedinjenih nacija navodi da je do sredine 21. vijeka potrebno smanjiti emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte za 40 do 70 odsto kako bi se ublažio trend globalnog zagrijavanja koji već utiče na klimu u svim dijelovima svijeta.

  Kako bi uopšte postojali izgledi da se zagrijavanje ograniči na dva stepena Celzijusa, do 2050. godine globalne emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, uglavnom od izgaranja fosilnih goriva, trebalo bi da se smanje za 40 do 70 odsto.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish