Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 30 septembar 2012 18:12

Prvi put izmjerena crna rupa

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

Supermasivne crne rupe izgleda da zauzimaju središta skoro svih galaksija. Kada aktivno “gutaju” materiju, ove crne rupe mogu da izbacuju energetske mlazeve koji sjaje više od čitavog ostatka galaksije, ali i samu materiju.

Zahvaljujući teleskopu “Konačni horizont“, sada možete da vidite “gutanje” materije u galaksiji M87. Njena džinovska crna rupa sadrži masu šest milijardi sunaca. Takođe, astronomi su po prvi put izmjerili crnu rupu, ovu u galaksiji M87. Oni su izračunali da je moguća orbita materije oko crne rupe, sa najbliže strane, oko 5,5 puta veća od konačnog horizonta crne rupe u M87. Ta orbita je, dakle, oko pet puta veličine Sunčevog sistema, što je 750 puta udaljenost između Zemlje i Sunca. Udaljenost između naše planete i Sunca je oko 150 miliona kilometara, prenosi Blic. Galaksija M87 udaljena je od Mliječnog puta oko 50 miliona svjetlosnih godina. Uprkos postojećoj masi i energiji, porijeklo mlazeva iz crne rupe je nepoznato, zato što su relativno gusti, ali i zato što su smješteni u natrpane centre udaljenih galaksija. Sada su istraživači povezali niz teleskopa sa ciljem da snime okolinu blizu supermasivnih crnih rupa. Naučni tim iza teleskopa “Krajnjih horizont” se fokusirao na centar galaksije M87 i donio prve detalje diska materije koju guta njena središnja crna rupa. Četiri teleskopa su uperena ka centru M87 – sa Havaja, Arizone i dva iz Kalifornije. Naučnici su uspjeli da ih “povežu” u jedan džinovski teleskop da bi dobili više detalja o okolini crne rupe.

Teško je zamisliti okolinu crne rupe. Supermasivne crne rupe su u prosjeku više od milion puta mase našeg Sunca, ali je sva ta materija strpana u prostor koji može da bude samo dio sunčevog poluprečnika. Izvor aktuelno.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish