Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 10 mart 2014 08:17

Jadransko more se zagrijeva brže od ostalih

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Među brojnim zabrinjavajućim podacima nalazi se i taj da je Jadransko more među onim vodenim površinama koje su najizloženije zagrijevanju, a to predstavlja veliku opasnost po živi svijet iz ovog mora. Razlog za ovakav ishod je specifični položaj, odnosno njegova izolovanost od glavnih okeanskih struja, što ga čini posebno podložnim kumulativnom zagrijevanju. Prema podacima američke istraživačke organizacije Marinexplore, većina morskih površina na Zemlji izložena je ubrzanom zagrijavanju. Atlantski, Pacifički i Indijski okean topliji su za 1°C, a na nekim područjima čak i do 2° C. Ipak, ove temperaturne promjene nisu ujednačene, pa je tako zabilježeno i hlađenje nekih djelova, poput Arktičkog okeana.

Na globalnom nivou, promjene u temperaturama okeana ugrožavaju morske struje, koje imaju ulogu „pluća“ okeana, jer prenose kiseonik i hranljive materije iz hladnijih predjela u toplije. Kada je Jadransko more u pitanju, povećanje temperature, takođe znači i manje kiseonika, što kao posljedicu može imati smanjen biodiverzitet mora.

nationalgeographic.rs

4 Komentara

 • Link komentara Milovan ponedjeljak, 10 mart 2014 08:25 Napisano Milovan

  Naravno, o ovome niko drugi ne govori osim vas..sve nam je vaznije od najvaznije stvari na svijetu-u kakvom okruzenju zivimo.

 • Link komentara NVO Zeleno Srce ponedjeljak, 10 mart 2014 08:42 Napisano NVO Zeleno Srce

  Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je da ne treba birati između dobre ekonomije i zaštite klime jer efikasna borba sa klimatskim promjenama predstavlja “zaista dobru ekonomiju”.

  Četvoro od petoro građana Evropske unije svjesno je da su borba protiv klimatskih promjena i za energetsku efikasnost pozitivni po ekonomiju i zapošljavanje i takav stav najčešće zastupaju u članicama koje su najviše trpjele zbog ekonomske i finansijske krize. Istovremeno samo 10% građana ne smatra promjenu klime ozbiljnim problemom.

  Problem klimatskih promjena kao najozbiljniji u svjetu najčešće izdvajaju građani Švedske (39%), Danske i Malte (30%).

 • Link komentara Asterix srijeda, 26 mart 2014 10:40 Napisano Asterix

  Kada je u martu 25 stepeni, koliko toplo može biti usred ljeta...A da je i na Balkanu sve toplije potvrđuje i statistika. Zima za nama treća je najtoplija u posljednjih 60 godina i treća najsušnija zima od sredine prošlog vijeka.

 • Link komentara Green boy ponedjeljak, 31 mart 2014 12:41 Napisano Green boy

  Posljedice globalnog zagrijevanja biće teške i nepovratne.Naše zdravlje, kuće, hrana i bezbjednost pod sve većom su opasnošću od porasta temperatura. Sve više ljudi umiraće od posljedica poplava i velikih vrućina. Na područjima poput Afrike, klimatske promjene ekstremne vrućine učiniće ljude još slabijima i dovesti ih još dublje u siromaštvo. I dok će siromašnije zemlje teže patiti u skorijoj budućnosti, ni one bogatije se neće izvući iz problema.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish