Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 30 septembar 2012 13:14

Razlika između pitke i slane vode

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

 

Danas ne moramo previše isticati važnost vode za naš organizam, ali i život uopšte. Pritom naravno mislimo na bogat biljni i životinjski svijet koji nas okružuje. Naime poznato je kako bi život na Zemlji bez vode praktično bio nemoguć.

Osim što je oduvijek bila cijenjena, treba izdvojiti činjenicu kako voda danas čini čak 71% naše planete, ali i pored toga sve više dolazi do rasprava da se sve više osjeća nedostatak kvalitetne pitke vode bez koje ne bismo mogli živjeti. Koliko je nafta bitna i koliko neke države čini superbogatima, tako se i izvori vode počinju cijeniti, a zemlje koje ih imaju polako dobijaju prednost pred svim ostalima.

Pitka voda je zapravo voda visokog kvaliteta i smatra se prikladnom za sve naše potrebe. Nažalost kao što smo već spomenuli, na Zemlji je sve manje izvora pitke vode, zbog čega danas neke države imaju trajni nedostatak pitke vode. U pitkoj se vodi ne smiju nalaziti mikroorganizmi, a pored toga ono što mora imati su male količine mineralnih vlakana. Najčešći minerali u pitkoj vodi su kalcijum, magnezijum, karbonat, hidrogenkarbonat kao i sulfat-i.

Pored pitkih tu su i slane vode gdje spadaju okeani i mora. U prosjeku voda u svjetskim okeanima ima salinitet od 3,5%. Što se tiče slanih voda svi znamo kako ih ne možemo piti kao slatku vodu, iako određenim postupcima ona se može pretvoriti u pitku vodu. Naime osnovna razlika između pitke i slane vode leži u hemijskom sastavu. Kopnene vode sadrže uglavnom karbonate i sulfate, dok u slanoj vodi dominiraju hloridi. Takva situacija utiče na živi svijet i drugi životni prostor. Kopnene vode zapravo tako spadaju u mlađe vode koje su nastale nakon ledenog doba, dok se morske smatraju starima obzirom da su nastale puno prije početka nastajanja vode na Zemlji.

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish