Get Adobe Flash player

 


petak, 28 septembar 2012 17:46

KLIMATSKE PROMJENE: Stižu nam ekstremno hladne zime

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

 

Klimatski stručnjaci upozoravaju da se arktički led topi zapanjujućom brzinom, a debljina mu je trenutno najmanja do sada zabilježena u posljednjih tridesetak godina – otkad se mjeri satelitskim putem.

Stručnjaci napominju da je ovogodišnje rekordno topljenje Arktika dio trenda koji se sve više ubrzava, a mogao bi da ima ozbiljne posljedice po vremenske prilike u Evropi i SAD-u. Rekordno topljenje arktičkog leda vjerovatno će izazvati i ekstremne zime.

Velika smanjenja ledenih površina sigurno će snažno uticati na visinske vjetrove koji upravljaju vremenskim prilikama u Evropi. Godinama klimatski stručnjaci istražuju uticaj topljenja arktičkog leda na vremenske prilike. Svjesni su da je to pitanje vrlo složeno i napominju da je tek u novije vrijeme predmet ozbiljnih istraživanja. Neuobičajene hladnoće već su zabilježene 2010. i 2011. godine kada su velike snježne oluje pogodile dio Evrope i istočnu obalu SAD-a.

Prema nekim prognozama Arktik bi mogao da ostane bez leda do 2080. godine, one najcrnje govore da bi se to moglo dogoditi i puno ranije.

“Promjena je veća nego što smo mogli da zamislimo prije 20 ili čak 10 godina. Iznenadila nas je pa moramo prilagoditi i svoje razumijevanje sastava leda i svo svoje znanje koje imamo o ovoj materiji,” rekao je direktor Norveškog polarnog instituta Kim Holmen. Njegov kolega Edmond Hansen smatra da je ovogodišnje otapanje čak najveće u posljednjih 1.500 godina, portal aktuelno.me

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish