Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 09 januar 2014 20:11

SAD i Kanada u ledu a u Evropi proljeće

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Veliki dio Amerike prethodnih dana okovala nezapamćena zima s temperaturom koja se spuštala do minus 40, dok su se na drugoj strani svijeta na plus 17 medvjedi budili iz zimskog sna. Tako se desilo da su medvedi u zoološkim vrtovima širom SAD, pa čak i oni polarni, pobjegli od oluje u skloništa, a u Slovačkoj i Poljskoj te životinje su se prije vremena probudile iz zimskog sna i izašle iz pećina, u Češkoj su izmiljeli insekti, a na mnogim biljkama pojavili su se pupoljci. Analitičari ističu da se baš u ovom trenutku mogu vidjeti posljedice globalnog zagrijevanja Zemlje.

Vremenske neprilike u SAD nastale uslijed priliva ledenog arktičkog vazduha izazvale su pravi šok kako kod Amerikanaca, tako i u čitavom svijetu. Fotografije zaleđenih zgrada, jezera, puteva i drveća ulivaju jezu, a prognoza meteorologa da bi temperature mogle da se u nekim područjima spuste i na minus 50 izaziva ogroman strah.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je čak i na Havajima, koji važe za mjesto na kojem uvek vlada prijatno, toplo vrijeme, zabilježena rekordna temperatura od čak minus 16. U isto vrijeme Evropu je zadesio iznenađujuće topao januarski period pošto su temperature dostigle čak 17 stepeni. U Slovačkoj su zbog toga medvjedi počeli da izlaze iz zimskih skrovišta, a i priroda je počela da pupi kao da je april.

- Kad se medvedi probude iz zimskog sna, većinom ostaju blizu brloga. Riječ je prije svega o mlađim medvedima. U najvišim predjelima, gdje je ipak hladnije, mislimo da će se neće buditi - rekao je Erik Balaž iz slovačkog udruženja za zaštitu šuma VLK.

Međutim, meteorolozi ističu da od sredine januara taj dio evropskog kontinenta očekuje oštar mraz, dok će se vremenske prilike u SAD stabilizovati u naredna dva dana.

kurir-info.rs

4 Komentara

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish