Get Adobe Flash player

 


utorak, 22 oktobar 2013 18:21

Tražio od Novog Zelanda “klimatski azil”

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Ioane Teitiota, državljanin Kiribatija, južnopacifičkog arhipelaga kome prijeti potapanje usled porasta nivoa mora, tražio je od vlasti Novog Zelanda “klimatski azil”. Kako prenosi AFP, 37.godišnji ostrvljanin objasnio je da mu zbog globalnog otopljavanja u domovini prijeti životna opasnost i traži da dobije status izbjeglice. Njegov advokat Majkl Kit tvrdi da bi za Teitiotu moglo da bude pogubno ukoliko bi bio vraćen na Kiribati, arhepalag sastavljen od tridesetak koralnih atola koji jedva izviruju iznad nivoa mora. More redovno potapa čitave djelove arhipelaga, nanoseći nepopravljivu štetu usjevima i zagađujući izvore pitke vode.

“Pristup pijaćoj vodi je fundamentalno pravo. Vlada Kiribatija je, međutim, nesposobna ili nezainteresovana da to pravo obezbijedi”, kazao je advokat za radio Novi Zeland. Slučaj njegovog klijenta mogao bi da stvori presedan, ne samo za 100.000 stanovnika Kiribatija, već sve narode ugrožene klimatskim promjenama, smatra on.

Prema njegovim riječima, ovaj problem stvara novu vrstu izbjeglica, čija prava nisu garantovana međunarodnim konvencijama. Novozelandske vlasti su odbile da Teitioti odobre status izbjeglice, tvrdeći da mu na Kiribatiju niko ne prijeti smrću.

ekologija.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish