Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 20 septembar 2012 16:14

Ledeno doba za 1.500 godina

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

 

Visok nivo emisija ugljen dioksida u atmosferi znači da sledeće ledeno doba neće početi još najmanje 1.500 godina, objavili su naučnici u žurnalu “Priroda i geonauka”. Koncentracija gasova koji izazivaju globalno zagrijavanje dostigla je rekordan nivo u atmosferi 2010. godine i zadržaće se decenijama, čak i ako svijet momentalno obustavi dodatne emisije, navode stručnjaci agencije UN za vremenske prilike.

Ledeno doba je period u kojem se dešava dugoročni pad temperature površine Zemlje i atmosfere, što dovodi do formiranja ledenih ploča i glečera. U Zemljinoj prošlosti desilo se najmanje pet ledenih doba, tokom kojih su se odvijali ciklusi formiranja i povlačenja glečera i ledenih ploča. Naša planeta trenutno se nalazi u prelaznom, toplijem periodu u poslednjih 10 do 15 hiljada godina. Naučnici daju različlite procjene o tome koliko taj period može da traje.

“Analize sugerišu da će sadašnji međuledeni period biti okončan u narednih 1.500 godina, ukoliko koncentracija ugljen dioksida ne premaši 240 čestica po milionu”, navodi se u studiji. Trenutna koncentracija ugljen dioksida u atmosferi je 390 čestica po milionu, a pod takvim uslovima nije moguće formiranje ledenih ploča, smatraju naučnici.

 

Izvor Ekologija.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish