Get Adobe Flash player

 


subota, 13 jul 2013 20:28

Odlaganje otpadnih voda pod zemljom izaziva zemljotrese

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Skladištenje industrijskog otpada u podzemne bunare doprinosi povećanju broja manjih zemljotresa, navodi se u studiji američkog Nacionalnog istraživačkog savjeta (NRC). U SAD postoji više od 30.000 takvih podzemnih bunara u kojima se skladišti industrijski otpad, koji se pod velikim pritiskom utiskuje duboko pod zemlju, piše magazin "Nauka" (Science). Geolozi su utvrdili da je u onim oblastima u kojima postoje takvi bunari, pet puta veći broj slabijih zemljotresa. Zemljotresi u Dalasu, Oklahomi i Jangstaunu u Ohaju u poslijednjih pet godina uglavnom se povezuju za ubrizgavanjem otpadnih voda pod pritiskom u dubinu zemlje.

Navodi se da je upravo to razlog što se zemljotresi javljaju u nekim krajnje neuobičajenim predjelima Sjedinjenih Američkih Država, koji inače nisu poznati kao trusni.

Između 2010. i 2012. godine registrovano je više od 300 zemljotresa jačine iznad tri stepena Rihtera, odnosno oko 100 godišnje. Ranijih godina prosjek je bio 21 takav zemljotres godišnje.

Utješno je jedino to što nijedan od tih zemljotresa nije bio jači od 5,6 stepeni Rihtera, koji bi mogli da izazovu rušenja zgrada, i što niko nije poginuo u tim potresima.

blic.rs

1 Komentar

  • Link komentara Veljko ponedjeljak, 15 jul 2013 12:30 Napisano Veljko

    smece je ogledalo civilizacijskog napretka zajednice, daleko smo mi od ovakvih vizija.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish