Get Adobe Flash player

 


petak, 28 jul 2017 18:23

NASA gradi avion kojim će let biti dvaput kraći

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Iako je supersonični putnički avion prije više od decenije otišao u zaborav, NASA je riješila da napravi pomak ka drugoj generaciji ovog tipa aviona koji je ušao u avio-saobraćaj. NASA bi mogla da počne sa radom na prototipu novog supersoničnog aviona i vjerovatno će sarađivati sa velikim kompanijama kao što su Lokid Martin, Boing i Dženeral dajnamiks kako bi teoriju pretvorila u stvarnost. Avion će biti modifikovanog, suptilnijeg oblika što bi znatno olakšalo probijanje zvučnog zida. Što je još bitnije, takav avion bi prekratio vrijeme puta, pa bi let između Njujorka i Londona, koji inače traje sedam sati, bio sveden na svega četiri sata.

Ova značajna razlika u vremenu putovanja i manja buka bi mogle da učine projekat finansijski održivim.

Nesreća koja se dogodila 2000. godine kada se konkord prilikom polijetanja sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu zapalio, a zatim i srušio na obližnji hotel poljuljala je vjeru u supersonične avione, ali, vremena se mijenjaju. Sve veća tražnja za vazduhoplovnim saobraćajem dovešće do velike potrebe za kraćim vremenom putovanja. NASA planira da u izgradnju prototipa uloži 390 miliona dolara u narednih pet godina i već pregovara sa kompanijom Lokid Martin o dizajnu. Kada će putnici biti u prilici da se voze ovakvim avionom još uvijek je nepoznato, NASA namjerava da sva testiranja završi do 2022. godine.

b92.net

1 Komentar

  • Link komentara Skyman petak, 28 jul 2017 18:30 Napisano Skyman

    Zaljubljenici u avijaciju nadaju se da će uspeti da vrate legendarni avion Konkord na nebo najljepsi avion ispred vremena u kom je letio

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish