Get Adobe Flash player

 


subota, 07 januar 2017 16:58

Tehnologija i energija u 2017 godini

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Urednici britanskog Telegrafa predviđaju razvoj tehnologije i energije koja se kreću od uspona vještačke inteligencije preko novog napretka u istraživanju raka do prvog presađivanja ljudske glave. Urednik tehnološke rubrike Džejms Titkomb očekuje uspon tehnologije biometrijske identifikacije od otisaka prstiju do strukture vena. On smatra da tehnologija koja može da identifikuje ljude skeniranjem jezika ili detekcijom oka nije više stvar naučne fantastike. Biometrijska tehnologija sve više postaje sastavni dio naših života. Postoje mobilni telefoni koje korisnici otključavaju otiscima prstiju, banke koriste tehnologiju prepoznavanja glasa a pasoši sadrže identifikacione čipove.

Kolumnista tehnološke rubrike Kara Mekgugen kaže da će vještačka inteligencija još više napredovati 2017. godine uz pomoć asistenata vještačke inteligencije i robota za konverzaciju, takozvanih "četbotova". Očekuje se da će u 2017. godini biti veća konkurencija asistenata vještačke inteligencije imajući u vidu da će kompanije Amazon, Gugl, Majkrosoft, Epl i Fejsbuk razviti svoje verzije. Industrija vještacke inteligencije će u 2017. godini zabilježiti rast od 300 odsto.

Ako će 2016. godina biti upamćena kao godina prodora, kakva će biti tek 2017.?, pita Mekgugen. Kada se vještačka inteligencija potpuno razvije mogli bi da postoje recimo, inteligentni tosteri koji znaju kad želimo doručak ili mašine koje mogu da dijagnostikuju bolest pouzdanije od doktora, dodaje ona. Kada je riječ o razvoju nauke u 2017. godini, tu bismo mogli da budemo svjedoci prve transplantacije ljudske glave ili novog napretka u liječenju kancera, smatra Sara Knepton, urednik u naučnoj rubrici Telegrafa.

Prema njenim riječima, ima nagovještaja da bi 2017. godine mogle da se dogode izuzetne inovacije i otkrića. Bebe sa DNK tri roditelja mogle bi prvi put da se rode u Britaniji pošto Agencija za ljudsku oplodnju i embriologiju počinje da izdaje dozvole klinikama. Ta tehnika, koju je otkrio univerzitet u Njukaslu, koristi DNK donora druge majke za liječenje beba od bolesti kao što su mišićna distrofija.

Italijanski neurolog Serđo Kanavero priprema se da sljedeće godine izvede prvo presađivanje glave, a prvi pacijent će biti Valerij Spiridonov (31) koji pati od Verdning-Hofmanove bolesti. Ispitivanje novih lijekova protiv Alchajmerove bolesti ulazi u finalnu fazu, što znači da bi demencija mogla da se liječi.

Majkrosoft je prošle godine otvorio prvu laboratoriju za pronalaženje lijeka za kancer tako što bi se dešifrovao kod oboljelih ćelija kako bi one mogle da budu reprogramirane. Prvi rezultati mogli bi da budu objavljeni 2017. godine. Kada je riječ o zika virusu, milioni komaraca u južnoj Americi biće inficirani bakterijom i pušteni u Brazil i Kolumbiju u cilju suzbijanja virusa. Naučnici se nadaju da će se insekti mješati sa lokalnim komarcima i doprineti smanjunju njihove sposobnosti prenošenja bolesti.

nezavisne.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish