Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 23 oktobar 2016 16:00

Grad u kom je besplatan gradski prevoz i od čega grad zarađuje 20 miliona eura

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dvije godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva eura. Tim novcem kupuju zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja. Kako je moguće da grad na ovaj način ne stvara gubitke već u budžet dobija čak 20 miliona eura godišnje? Javni prevoz delimično se finansira od poreza građana koji imaju prebivalište u Talinu - njih 10.000 godišnje otkada je besplatan prevoz uveden. Veći broj prijavljenih stanovnika - više novca u budžetu grada.

To znači da se putem poreza budžet Talina uvećao za čak nekoliko miliona evra. Osim toga, prevoz je besplatan jedino za stanovnike Talina. Svi ostali plaćaju punu cijenu karte od 2 eura po vožnji pa je to, uz porez, dodatni način zarade.

Dodatna pogodnost besplatnog javnog prevoza je i neposredna briga o očuvanju životne sredine. Otkada je ovaj model uveden, korišćenje usluge javnog prevoza povećalo se za 6 odsto, dok se korišćenje automobila smanjilo za 5 odsto.

vijesti.me

1 Komentar

  • Link komentara Janko nedjelja, 23 oktobar 2016 16:06 Napisano Janko

    Prvo smo po mentalitetu 100 godina iza ovakvog drustva, a onda po ostalim stvarima, koje svakako proizilaze iz naše (ne)kulture

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish