Get Adobe Flash player

 


srijeda, 05 oktobar 2016 20:16

Savjeti za manji račun za struju

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Štedite li, zaista, struju isključivanjem klima uređaja kada vas nema kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi cijeli dan? Pretjerano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće sagorijevanje uglja i drugih fosilnih goriva što doprinosi globalnim klimatskim promjenama. Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima uređaj kako bi se maksimalno uštedjela električna energija. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više Celzijusovih stepeni dok vas nema kod kuće.

Možda se čini kao nepotrebna potrošnja električne energije kada palite i gasite klima uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedjeti popriličnu količinu novca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi. Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura tokom cijelog dana.

Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma. Električnu energiju možete uštedjeti i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 do 10 stepeni).

Klima uređaj troši 3 do 5 odsto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.

zadovoljna.hr

1 Komentar

  • Link komentara Miha utorak, 11 oktobar 2016 16:23 Napisano Miha

    Samo napredna društva razmišljaju o uštedama, siromašna troše svoje resurse do zadnjeg.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish