Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 11 septembar 2016 12:27

Bečlije dobijaju po 2 200 eura da ozelene fasade

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Dobro je poznato da se gusto izgrađena stambena naselja ljeti jako zagrijejavaju. Grad Beč rješenje za taj problem vidi u ozelenjavanju gradskih fasada. Ozelenjavnje fasada iz ekološke perspektive donose velike prednosti – rashlađuju unutrašnje prostorije, ali i mikro klimu u okolini zgrade. Ozelenjavanje je u principu jako jednostavan postupak, a grad Beč svoje građane sa 2 200 eura podstiče na postavljanje ovakvih fasadnih sistema. Građani zahtjeve mogu uputiti Bečkoj službi za brigu o gradskim vrtovima, a stručnjaci ove službe građanima besplatno nude i savjetovanja.

Jedan od prvih bečkih pilot projekta na ovom području bila je fasada centrale Bečke službe za zbrinjavanje otpada koja je sagrađena prije tri godine. Na fasadu sa ukupnom površinom od 850 m2 montirano je 2.850 metara limenih držača za cvijeće i posađeno je 17.000 različitih biljaka.

Istraživanja su pokazala da efekt isparavanja ove fasade odgovara efikasnosti od oko 45 klima-uređaja sa snagom od po 3.000 vata u razdoblju od 8 sati. Zimi je pak gubitak toplotne energije redukovan za 50 %.

Osim toga ozelenjene fasade privlače i prašinu te na taj način smanjuju njenu količinu u vazduhu, a nude i životni prostor za male ptice pjevačice. Njihova prednost je i to što obogaćuju grad neophodnim zelenilom i na mjestima gdje sadnja drveća nije moguća, a nije zanemariva ni njihova estetska vrijednost koja u arhitektonskom smislu otvara neograničene mogućnosti.

gradnja.rs

1 Komentar

  • Link komentara Tea nedjelja, 11 septembar 2016 12:41 Napisano Tea

    Voljela bih da ovakve vijesti procita neko od javnih funkcionera, pa da nesto iskopiraju ovdje, a ne samo da se bavimo politikom i starletama.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish