Get Adobe Flash player

 


petak, 23 avgust 2013 19:46

Gdje baciti staru četkicu za zube?

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Njemci su u cijelom svijetu poznati po vrlo preciznom odvajanju otpada. Ali ni oni ne znaju baš sve. Na primjer u koju kantu ide stara četkica za zube? U prosječnom njemačkom domaćinstvu obično se nalazi nekoliko kanti za đubre: žuta za plastiku, plava za papir, zelena za staklo, a u sivu ili crnu ide ostatak svakodnevnog smeća. U bonskom preduzeću za odvoženje smeća „Remondis“ uočili su da čak polovina otpada koji Njemci bacaju u žute vreće ili kante, tamo u stvari ne pripada. Jedan od takvih tipičnih predmeta koji tu greškom i neznanjem završavaju jesu–četkice za zube.

Prema jednoj anketi Dojče velea, većina stanovnika Njemačke uvjerena je da se te četkice, nakon određenog vremena korišćenja, ne bacaju u „obično“, crno smeće, već u žute kante, zajedno sa drugim otpadom za recikliranje. I upravo je u tome greška. Naime, početkom 90-ih godina prošlog vijeka, kada je u Njemačkoj uveden sistem odvajanja smeća, cilj je bio da se što više toga reciklira – prije svega plastika i metal. Stanovnici Njemačke su te nove propise prihvatili u nadi da će time učiniti nešto za svoju okolinu. „Iz tog vremena dolazi i uvjerenje da u žute kante spada sve što sadrži plastiku ili druge vještačke materijale. Ali to nije tako. Tu smije da se baca samo ambalaža od vještačkih materijala. Dakle, iako se četkica za zube sastoji od plastične drške i plastične glave, ona ipak nije „žuto đubre“, s obzirom na to da se ne radi o ambalaži“, objašnjava Nikolas Miler iz „Remondisa“.

 

Veliki troškovi reciklaže

Kada otpad stigne do modernih mašina u preduzeću „Remondis“, oni četkice za zube odmah odvajaju od ostalog jer im tu nije mjesto. Miler naglašava da je uklanjanje otpada koji je zabunom završio na tom mjestu, vrlo skupo. Takve „greške“, naime, moraju da se transportuju na mjesto gdje se nalazi otpad iz „crnih“ kanti i jedini način uklanjanja tog đubreta jeste da se ono jednostavno spali. A spaljivanje jedne tone otpada košta između 100 i 200 eura. Istovremeno, plastični otpad preduzeće „Remondis“ može ponovno da proda i to po dobroj cijeni.

Ono što je u Njemačkoj još uvijek problematično jeste da, prema još uvek važećem zakonu, smije da se spali sve što ne može da se reciklira ili ponovno upotrebi. Spaljivanje je dakle još uvek legalno. I ne samo to. Prema istom zakonu, svega 36 odsto plastičnih ambalaže mora da se reciklira. Ostatak smije da se spali. Iako su stručnjaci do sada često tražili poboljšanje tog zakona, do sada se nije promijenilo ništa. A preduzeća za odvoz i recikliranje otpada do sada nisu dobila dodatnu motivaciju da povećavaju kvotu recikliranog smeća.

 

Novi zakon 2015. godine

„Tehnički gledano, već sada bi u suštini bilo moguće reciklirati i četkice za zube. Novim uređajima, mašinama za sortiranje otpada, u svakom slučaju bi bilo moguće povećati procenat otpada koji može da se reciklira. Ali te mašine su skupe, zahtijevaju mnogo radnika, troše dosta struje i tako dalje“, kaže Arnd Urban, ekonomski stručnjak sa Univerziteta u Kaselu.

Ekonomska prednost tih novih mašina bi doduše bila relativno niska, ali, ekološki gledano, njihovo korišćenje bi se itekako isplatilo. Novi zakon čije se usvajanje planira u 2015. godini, tu situaciju će ionako da promijeni. Tada će se najvjerovatnije i četkice za zube bacati u žute kese ili kante, spremne za recikliranje.

Autori: Mu Cui / Željka Telišman

dw.de

 

1 Komentar

  • Link komentara Vaso subota, 24 avgust 2013 18:37 Napisano Vaso

    e dok nase drustvo dodje do ovakvog stadijuma svijesti, dok se ovo pitanje postavi u nasim medijima proci ce mnoga ljeta...ipak interesantna prica, nazalost daleka od trenutnog stanja u Crnoj Gori

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish