Get Adobe Flash player

 


srijeda, 14 avgust 2013 18:13

Ferrara je grad u kom se 30 % putovanja obavlja biciklom VIDEO

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

U Ferrari, gradu od 130 000 stanovnika na sjeveru Italije, čak 30 posto putovanja se obavi biciklom. Motorna vozila, za razliku od mnogih drugih gradova u Italiji, ovdje jednostavno nisu prvi izbor ni lokalnog stanovništva, a ni turista koji grad posjećuju. Budući da je većina istorijskog dijela grada zatvorena za motorni saobraćaj, vožnja biciklom ili pješačenje je zapravo i jedini način obilaska znamenitosti. Vožnja bicikom u Ferrari je, za razliku od mnogih drugih gradova u Italiji, sigurno iskustvo. Vozači kamiona prije nego što preteknu bicikliste – trube, kako bi ih pravovremeno upozorili, a vozači automobila propuste bicikliste u uskim uličicama, umjesto da se sa njima utrkuju.

Uske gradske ulice

Mnogi antički gradovi, kao što je između ostalih i ovaj, imaju izrazito uske ulice. Stanovnici Ferrare su ovaj problem odlučili riješiti korištenjem bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva, a ravan teren i samo nekoliko jako prometnih ulica pružaju izvanredne preduslove za vožnju biciklom.

Život u Ferrari, barem što se tempa na ulicama tiče, kao da je stao u vremenu. Svako koristi prevozno sredstvo koje je postojalo davno prije automobila. Automobil ovdje nije statusni simbol, nego se vrlo modernim i poželjnim smatra voziti bicikl.

Inače, ovaj renesansni grad stavljen je 1995. godine na popis Svjetske baštine UNESCO a

 

Biciklom do turista

Istraživanja koja su sprovedena još davne 1991. godine su pokazala je Ferrara već tada imala visok udio putovanja biciklom.

Gradska uprava je tada pokrenula kampanju koja je za cilj imala podstaknuti građane da još više koriste bicikl. Uz to, kampanja je imala naglasak na promociji grada kao ugodnog, sigurnog i mirnog mjesta za turiste. Kampanja je imala i brojne popratne programe, kao što je Bicicard sistem, koji je omogućavao turistima da automobile ostave izvan gradskog centra i putovanje nastave gradskim biciklom, a oni koji su se služili ovim sistemom imali su popuste za posjete znamenitostima.

Ali najvažnije je bilo – pogađate – pravilno planirati infrastrukturu. Prikupljani su podaci o svakodnevnim biciklističkim rutama i opasnim tačkama i u skladu sa tim oblikovana je saobraćajna infrastruktura.

A da je zaista tako, svjedoče i ovi video prilozi:

bikemyday.com

 

1 Komentar

  • Link komentara Recycler subota, 17 avgust 2013 11:31 Napisano Recycler

    Biciklisticka meka:)

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish