Get Adobe Flash player

 


srijeda, 14 avgust 2013 17:53

Voz budućnosti prelazi 500 kilometara za pola sata

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Ovaj voz će biti brži, jeftiniji, udobniji, samoodrživ, imun na vrijeme i otporan na zemljotrese. Putovaće brzinom od 1.280 kilometara na sat. Ilon Mask, izvršni direktor “Tesla Motorsa” i “Spejs iksa”, osmislio je ideju za super brzo sredstvo za prevoz i konačno je otkrio detalje: solarno punjenje, tranzitni sistem od grada do grada koji će moći da putnike i kola preveze od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta.

“Hajperlup”, kako je naziv ovog prevoza, je sastavljen od kapsula od aluminijuma u obliku valjka koje bi se katapultirale kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora. Vazdušni tunel će biti napravljen od pneumatskih cevi koje će biti prečnika oko 3 metara, dok će se u kapsuli nalaziti kabina i sjedišta za putnike.

Prema projektu, hiperlupom bi putnici osjetili nešto jaču silu kao prilikom polijetanja ili slijetanja aviona. U početku bi trebao ovaj transportni sistem da povezuje gradove koji su na udaljenosti od oko 1.600 kilometara ili manje, dok bi kasnije takvim sistemom mogla da budu povezana mjesta čak i na različitim kontinentima. Cijena putovanja u jednom pravcu ne bi prelazila preko 20 dolara, a kapsule bi na svakih 30 sekundi mogle da se “ispaljuju”.

Prvi voz “Hajperlup” će povezati udaljenost kao od Beograda do Ljubljane u vremenskom periodu od pola sata i kretaće se brzinom od 210 kilometara na sat, i biće prijatniji i udobniji od bilo kog prevoznog sredstva.

- Ukupni troškovi će biti manji od 6 milijardi i prevoziće oko 7,4 miliona ljudi. Projekat bi trebao da bude završen za 7 do 10 godina – izjavio je tvorac “Hiperlupa”.

Milijader Ilon Mask je prošle godine osnovao kompaniju “Spejs iks” koja se bavi lansiranjem svemirskih brodova i prevozom tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, i koja je prva privatna kompanija u svijetu koja se bavi ovakvom vrstom posla.

telegraf.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish