Get Adobe Flash player

 


subota, 10 avgust 2013 17:51

Maastunnel, Rotterdam primjer infrastrukture VIDEO

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Vrhunski primjer biciklističke infrastrukture koja je odvojena od motornog saobraćaja je najstariji holandski tunel u Rotterdamu i spaja dvije obale rijeke Nieuwe Maas, a dužina biciklističkog dijela iznosti 585 metara. Rotterdam je jedna od najvažnijih svjetskih luka, uz omogućavanje redovnog saobraćaja, bilo je potrebno istovremeno osigurati nesmetan prolazak brodova. Nakon dugih rasprava, Holanđani su odlučili sagraditi podvodni tunel. Gradnja je trajala između 1937. i 1942. godine. Izgradnju tunela nije prekinuo ni Drugi svjetski rat, iako je gotovo cijeli centar grada sravnjen sa zemljom. Tunel je tajno otvoren 1942 u ceremoniji bez prisustva okupatora.

Zapravo su ogromne cijevi potopljene u jarak koji je iskopan u riječnom koritu, što je prvi put da se na takav način gradio tunel, barem u Evropi. Dvije cijevi su postavljene za motorni saobračaj, a po jedna za pješački i za biciklistički saobračaj. Zamislite, već tada su Holanđani razvijali biciklistički saobraćaj na način koji je nama, čini se, do dana današnjeg – nezamisliv!

Motorna vozila ulaze u tunel kroz pristupne ceste, a pješaci i biciklisti na potpuno drugoj lokaciji, putem liftova, tako da praktično nemaju nikakvog kontakta sa automobilima.

Kroz Maastunnel dnevno prođe oko 75 000 motornih vozila i 45 000 biciklista. Čak je i u pedesetim godina prošlog vijeka broj biciklista koji se koriste tunelom bio oko 40 000.

Danas građani imaju izbor između nekoliko mostova sa biciklističkim stazama, tako da je važnost ovog tunela smanjena. Ipak, Maastunnel je, sa svojim vidljivim ventliacionim tornjevima i bakarnim kupolama, i danas ponos Rotterdama, kao što je to bio i prije sedamdeset godina.

bikemyday.com

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish