Get Adobe Flash player

 


srijeda, 31 jul 2013 18:07

Uskoro baterije od drveta

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Nastojeći da stvore ekološki prihvatljivu bateriju, naučnici sa Univerziteta Maryland  Liangbing Hu, Teng Li i njihov tim, odlučili su inspiraciju pronaći u drveću pa su kreirali bateriju koja koristi tanki odrezak žutog bora obloženog limom. Nova "baterija" hiljadu je puta tanja od komada papira pa je, umjesto litijumom, prekrivena natrijumom. Iako natrijum pohranjuje energiju sa puno manjim kapacitetom od litijuma, znatno je jeftiniji i dostupniji u prirodi. U krajnjem tim naučnika koji je radio na novoj bateriji ne očekuje primjenu novog izuma u potrošačkoj elektronici, već u velikim objektima kao što su elektrane.

Većina baterija proizvodi se od nefleksibilnih, krutih baza. Naučnici sa Univerziteta Maryland utvrdili su da se drvna vlakna mogu raširiti i stegnuti kako bi omogućila ovakvim baterijama čak 400 ciklusa punjenja.

Liangbing Hu je pojasnio: "Drvna vlakna koja su jednom bila dio stabla zadržavala su vodu bogatu mineralima pa su samim tim idealna za skladištenje tekućih elektrolita, čime postaju ne samo dobra baza već i aktivni dio baterije".

Korištenjem jeftinih i lako dostupnih materijala koji u određenoj dozi imitiraju prirodne procese, ekipa naučnika napravila je veliki napredak u pokušajima smanjenja zagađenja i povećanja potencijala "zelene" pohranjene energije. Nadamo se da će nastavak istraživanja dovesti do napretka u tehnologiji i skorije komercijalizacije naučnog otkrića.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish