Get Adobe Flash player

 


subota, 10 jun 2017 12:42

Tehnički fakultet u Beču razvio novi električni motor

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Električni motor je dokazan koncept, ali to ne znači da na tom polju nisu moguća revolucionarna poboljšanja. Iako su motor i mjenjač dvije odvojene funkcionalne jedinice, Tehnički fakultet u Beču razvio je novi koncept i spojio njihove dvije funkcije u jednu cjelinu. Umjesto jednog u upotrebi su četiri mehanički spojena rotora. Na taj način nastaje tzv. „planetarni motor“ koji se odlikuje visokom gustinom snage, energetskom efikasnošću, jednostavnošću i sigurnošću. Ovaj jedinstveni motor biće predstavljen na ovogodišnjem sajmu industrije i tehnike u Hanoveru.

Spajanjem više električnih motora u jednu cjelinu, određeni statični djelovi motora postaju višak. Cjelokupna struktura motora postaje jednostavnija, a rezultat su ušteda prostora i smanjenje gubitaka. Još jedna prednost „planetarnog motora“ jeste da se pozicija rotora ne mjeri senzorima koji su podložni greškama, već preko strujnog kabla.

„Planetarni motor“ može imati široku primjenu u industriji, tehnologiji dizanja i proizvodnoj tehnologiji. Može se koristiti za električna vozila i alatne mašine, kao i u visoko rizičnim oblastima primjene.

b92.net

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish