Get Adobe Flash player

 


subota, 10 jun 2017 11:39

Zgrade će imati punjače za električne automobile do 2025 godine

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Države članice EU-a raspravljaju o prijedlozima za povećanje energetske efikasnosti. Vlasnici električnih automobila trebaju imati mogućnost da svoja vozila mogu puniti ispred vlastitog stana, smatra Evropska komisija, izmjene direktive o energetskim svojstvima zgrada koje bi trebale osigurati da parkirna mjesta ispred stambenih i nestambenih zgrada ubuduće imaju »utičnice« za automobile na struju.

U dokumentu, o kojem države članice trenutno raspravljaju u radnim grupama, EU Komisija je predožila nove zahtjeve u vezi sa tzv. infrastrukturom za elektromobilnost. Prema tom predlogu, u novim nestambenim zgradama sa više od 10 parking mjesta, barem jedno mjesto moralo bi od 2025. godine biti opremljeno priključnim mjestom za punjenje. Isti uslov vrijedio bi i za nestambene zgrade koje idu u veliku obnovu. Jedini izuzetak mogle bi biti zgrade koje su u vlasništvu ili ih koriste mala i srednja poduzeća. Za stambene zgrade vrijedio bi sličan uslov: u novima sa više od 10 parking mjesta ili starima koje idu u opsežnu obnovu, morali bi se sprovesti vodovi za punjenje električnih auta, što znači da bi se napravila tehnička priprema za instaliranje »utičnice«.

Argumenti hrvatske strane

Komisijini predlozi naišli su na rezerve pojedinih država članica, uključujući Hrvatsku koja je u raspravama na radnim grupama zatražila da se uzme u obzir društveno stanje svake članice i mogući uticaj na domaćinstva i građevinski sektor, upozorivši pritom na svoje specifičnosti. Na putevima su uglavnom vozila starija nego u razvijenijim članicama EU-a, kupovna moć je slabija pa se rjeđe kupuju novi automobili, napominjući da zato fiksni broj mjesta za punjenje, predviđen izmjenom direktive, treba prilagoditi hrvatskom standardu. Novi uslovi, koji uključuju i veće iskorištavanje tehnologije u zgradama, mogli bi uticati na poskupljenje gradnje, upozorila je Hrvatska u svom izlaganju.

Zbog svega toga, Hrvatska je tražila da se prijedlog direktive izmijeni, strogi uslovi su malo »olabavljeni«, pa je tako predloženo da se mjesta za punjenje ili vodovi moraju osigurati samo kada obnova zgrade uključuje i radove na elektroinstalacijama ili parkiralištu. Osim toga, uslovi bi vrijedili samo za one zgrade koje imaju vlastito parkiralište.

U Hrvatskoj je 2016. bilo registrovano 856 vozila koja koriste napajanje električnom energijom. Od toga je bilo 299 osobnih vozila, 55 teretnih, 250 mopeda, 183 motocikla, tri autobusa, 66 traktora. Za njih je na raspolaganju bilo 126 javnih punionica.

e-auto.com

2 Komentara

  • Link komentara Stefan subota, 10 jun 2017 12:19 Napisano Stefan

    Biće interesantno čuti kako naša radna grupa objašnjava EU komsiji da kod nas zgrade nemaju parking mjesta ni za stare automobile a kamoli utičnice za punjenja električnih.

  • Link komentara Maestro subota, 10 jun 2017 12:22 Napisano Maestro

    EU direktiva ne poznaje pravilo da od 10 parking mjesta barem 3 moraju biti rezervisana za neregistrovane olupine na 4 tocka :)

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish