Get Adobe Flash player

 


subota, 10 jun 2017 11:32

Najveća plutajuća solarna farma puštena u rad

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Postrojenje snage 40 megavata izgrađeno je iznad nekadašnje, a danas poplavljene rudarske regije. Smješteno u gradu Huainanu, ovo 40-megavatno postrojenje napravila je kompanija Sungrow Power Supply Co. Kina se pohvalila da je završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu i da je ono spojeno na lokalnu elektroenergetsku mrežu. Ovo je jedan od koraka Vlade Kine, koja je kritikovana zbog emisije štetnih gasova.

Solarne farme sve popularnije

Solarne farme postaju sve popularnije u svijetu zbog jedinstvenog dizajna, koji je efikasan i rješava probleme gradskog planiranja. One oslobađaju zemlju u gusto naseljenim područjima i umanjuju isparavanje vode. Hladniji vazduh na površini takođe pomaže u smanjenju rizika od atrofije solarnih ćelija, što se često dešava pri izlaganju većim temperaturama. Ovo je samo jedno u nizu ovakvih postrojenja koja se otvaraju u Kini. U 2016. godini pokrenuto je slično 20-megavatno postrojenje na istom području. Tu je i solarni park Longyangxia Dam, solarna elektrana koja je proglašena najvećom na svijetu, a koja se prostire na više od 25 kvadratnih kilometara.

Konkurencija rudnicima uglja

Ključni razlog prelaska na solarna postrojenja jeset veliki pad troškova izgradnje. Cijena izgradnje mogla bi do 2020. godine pasti i za trećinu, a predviđa se da će ovakva postrojenja postati konkurentna rudnicima uglja u narednoj deceniji. Kina je, takođe, najavila planove za povećanje upotrebe nefosilnih izvora goriva za 20%.

aljazeera.net

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish