Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 24 jul 2016 12:43

Ekspanzija obnovljive energije u Italiji

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Neki vid “zelene revolucije” sprovodi se u cijeloj zemlji i danas više od 8.000 opština koristi barem jedan izvor obnovljive energije. Pri tome se u značajnom broju mjesta u Italiji iz obnovljivih izvora proizvodi više energije nego što njihovim stanovnicima treba. Najviše se koristi solarna energija ali je značajan i udio elektrana na vjetar i malih hidrocentrala. Širom Italije ima više od 850.000 elektrana na obnovljive izvore energije koje su počele da “plaćuju dividende” lokalnim zajednicama, pokazao je izvještaj ekološkog udruženja Legambiente.

U Italiji 39 lokalnih samouprava 100% zavisi od energije iz obnovljivih izvora, što za rezultat, pored ostalog, ima smanjenje računa za struju.

Udio obnovljivih izvora za 10 godina je povećan na 35,5% sa 15% i sada se u toj mediteranskoj zemlji proizvodi 57,1 TWh “čiste” energije, prenio je Italija Ođi (Oggi). Broj opština sa barem jednim obnovljivim izvorom u proizvodnji energije povećan je istovremeno sa samo 356 na 8.047 od kojih u 2.660 količina proizvedene “čiste” energije premašuje potrošnju. Poseban uspjeh je sa solarnom energijom. Tako, npr, mala opština San Belino u blizini Venecije proizvodi 71,3 MW ili daleko više nego što je potrebno njenim žiteljima.

Na još 1.420 mjesta širom zemlje samo korišćenjem moći Sunca proizvodi se više energije nego što je potrebno. Sunce i više nego dobro koriste i u Senegi, na Sardiniji, koja ima 1.955 kvadratnih metara solarnih panela na 1.000 stanovnika. Paneli su postavljeni i na privatnim i na javnim zgradama. Snagu vjetra koristi 850 od više od 8.000 italijanskih opština a ukupan kapacitet je 9.270 MW ili 474 MW više nego 2014. Procjenjuje se da je do sada iz vjetra proizvedeno 14,5 TWh “čiste” energije, što zadovoljava potrebe oko 5,5 miliona porodica. Takođe je u Italiji 1.275 regija izabralo projekte malih hidroelektrana.

Opština San Lorenco Belizi na jugu Italije dobila je i nagradu za dobru praksu u korišćenju solarne energije. To mjesto sa samo 660 stanovnika 2012. je pokrenulo projekat besplatne podjele zemlje lokalnim poljoprivrednim zadrugama. Zadruge zemljište koriste za staklenike na kojima su postavljeni solarni paneli koji proizvode oko 15 MW “čiste” energije. Suma od fid-in tarifa (Feed-in tariff, FIT) uvedenih da podstaknu korišćenje obnovljive energije dostigla je 80.000 eura i vraćena je u lokalnu zajednicu.

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

  • Link komentara Millena nedjelja, 24 jul 2016 12:54 Napisano Millena

    Nama se ovamo servira priča da nemaju dovoljno energije pa grade podmorski kabal prema nama, zanimljivo za razmišljanje, mada više vjerujem Italijanima nego našim javnim i tajnim servisima.

  • Link komentara Street boy petak, 26 avgust 2016 15:09 Napisano Street boy

    Lijepa zemlja, nažalost na geografski trusnom području. Ali energiju koriste za razliku od nas koji se razbacujemo siromaštvom.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish